IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в търговски имоти в Европа се насочват към второстепенните пазари

На водещите пазари вече няма достатъчно предлагане на качествени активи

11:23 | 11.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Инвеститорите в търговски имоти в Европа изместват интереса си към второстепенните пазари на Стария континент, показват данни на консултантската компания Savills.

Инвестициите в търговски площи на 15-те пазара, наблюдавани от компанията, за периода януари – септември 2016 г. достигат 33,3 млрд. евро, което е с 28% по-малко спрямо същия период на 2015 г. Понижението се дължи на спада на обемите на два от водещите пазари – Великобритания (с 18%) и Германия (с 46%), заради несигурността около Brexit и недостига на първокласни активи.

Същевременно на някои по-малки пазари, които не са основни за Европа, се отчитат силни ръстове. В Ирландия например инвестициите в търговски площи отчитат увеличение повече от три пъти до 1,46 млрд. евро. В Полша увеличението е повече от два пъти до 1,4 млрд. евро, както и в Италия, където обемите достигат 1,8 млрд. евро.

От компанията отбелязват, че 2015 г. е била рекордна за сектора на имотите като цяло, с много големи сделки и сделки с портфейли от имоти. Активността през 2016 г. е била по-ограничена заради недостига на качествени активи на основните пазари – Великобритания, Германия и Франция. Затова и все повече инвеститори поглеждат към второстепенните пазари.

Експертите подчертават също така, че поляризацията между първокласните и второстепенните локации се превръща във все по-забележима характеристика на европейския пазар на търговски площи. Засиленото търсене на качествени имоти тласка нагоре и наемите, особено в големите градове, където тече експанзия на големите международни търговски вериги.

Увеличава се и интересът на инвеститорите към първокласните търговски площи по водещите търговски улици.

За тази година компанията очаква плавният спад на доходността от активите да продължи. Това допълнително ще тласне активността на по-второстепенните пазари, като Амстердам, Мадрид и Дъблин например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още