IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капиталът на разположение за инвестиции в имоти през 2017 г. с първи спад от 2011 г.

САЩ, Китай и Великобритания са трите най-популярни дестинации за инвестиции в имоти в света, според глобален консултант

19:33 | 21.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Размерът на новия капитал на разположение за глобални инвестиции в имоти през тази година възлиза на 404 млрд. евро, като намалява с 2% спрямо 2016 г. - първият спад от 2011 г., показват данни на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Компанията припомня, че през миналата година беше отчетен рекорден обем средства предназначени за сектора на имотите. Сумата за тази година е втората най-висока, отчитана някога.

Капиталът за инвестиции в имоти в Европа, Близкия изток и Африка се свива с 9 на сто до 121 млрд. евро. Спадът в голяма степен отразява засилването на долара, посочва се в анализа.

В същото време обемите, предназначени за Северна и Южна Америка нарастват с 2% до 161 млрд. евро. Незначително се увеличават капиталите, насочени към Азия – до 122 млрд. евро.

Експертите посочват, че инвеститорите трябва да са бързи във взимането на решения предвид засилената конкуренция. На много ключови пазари търсенето значително надвишава предлагането. Така заради липсата на достатъчно първокласни активи инвеститорите започват да изграждат стратегии, насочени към реконструкция и строителство.

В допълнение към новите инвестиционни стратегии се очакват и нови източници на капитал от страни като Китай, Малайзия, Тайван и ЮАР.

Все повече инвеститори се концентрират върху стратегии за развитие в една държава, а не в няколко страни. Инвестициите в единствена страна представляват 61% от наличния капитал, докато пред предишните години беше до 55%.

САЩ вероятно ще е най-предпочитаната дестинация от инвеститорите през тази година, отчита компанията. Китай се очертава като вторият най-предпочитан инвестиционен пазар заради бързото икономическо развитие на страната.

Третият най-привлекателен пазар в света е Великобритания, макар и някои инвеститори да са заели изчаквателна позиция заради политическата и икономическа несигурност заради Brexit.

Германия също отчита силни нива на търсене заради силната икономика и статута на страната на сигурно убежище от кризи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още