IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайците са инвестирали над 1 трлн. долара в активи в чужбина за 10 години

Американците са шампиони със 7,3 трлн. долара за същия период

10:26 | 02.03.16 г. 2
Китайците са инвестирали над 1 трлн. долара в активи в чужбина за 10 години

Китайците са инвестирали малко над 1 трлн. долара в имоти, акции и облигации в чужбина от средата на 2005 до средата на 2015 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank, включени в годишния доклад на компанията The Wealth Report.

Заплахата за забавяне на китайската икономика окуражава гражданите на страната и бизнесът да засилят прехвърлянето на богатство в чужбина, което е още едно предизвикателство пред властите в Пекин, отбелязва Ройтерс.

Лиам Бейли от Knight Frank посочва, че китайските инвеститори са се активизирали на пазара на имоти във Великобритания най-вече през последните три години в опит да диверсифицират портфейлите си. Според него в момента китайците са най-голямата група активни купувачи на пазара на имоти в Лондон.

Активността им продължава да се засилва, въпреки че някои банки, сред които HSBC, Standard Chartered и DBS Group Holdings, ограничиха предлагането на ипотеки за някои китайски граждани.

Бейли очаква китайските инвестиции в имоти във Великобритания и САЩ да се засилят през следващите десет години. Обемите обаче много ще зависят от решенията на централното правителство в Пекин.

„Големият проблем пред китайското правителство е балансът между желанието му да контролира инвестициите в чужбина и балона при цените на активите в Китай“, посочва анализаторът. Той допълва, че като даде възможност на китайските инвеститори да диверсифицират портфейлите си, властта ще подпомогне облекчаването на напрежението на местния пазар на активи.

Инвеститорите от още четири държави са вложили повече от 1 трлн. долара в активи в чужбина за същия период, показват още данните на консултантската компания. Британците например са „изнесли“ от страната 1,88 трлн. долара, ирландците – 1,32 трлн. долара, а гражданите на Хонконг – 1,7 трлн. долара.

Безспорни шампиони обаче са американците с инвестиции в размер над 7,3 трлн. долара за десетилетието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още