IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска група купи земя в Хонконг за 2,2 млрд. долара

Това е най-високата цена при продажба на държавна земя в Хонконг в историята

15:16 | 24.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Група от две компании от континентален Китай победиха най-големите строителни предприемачи в Хонконг с оферта за 16,9 млрд. хонкг. долара (2,2 млрд. долара) в наддаване за земя на първа линия - предложение, което рядко излиза на пазара. Това е най-високата цена при продажба на държавна земя в историята, коментира Bloomberg.

Logan Property Holdings и KWG Property Holding са победили 13 други компании, сочи изявление от петък на поземлената служба на Хонконг. Сумата означава, че земята е била продадена за около 30 600 долара на кв. метър, сочат изчисления на Bloomberg въз основа на официалните данни.

Имотът на остров Ап Лей Чау, който е свързан с остров Хонконг с мост, бе обект на ожесточена битка между предприемачите, които искат да строят в района, свързан с по-широката мрежа на метрото през декември.

Много китайски предприемачи искат да строят къщи и по-големи луксозни апартаменти с гледка към морето“, казва Томас Лам, ръководител на оценките и консултантската дейност в Knight Frank в Хонконг.

Резултатите от търга бяха обявени в същия ден, в който Centaline Property Agency представи индекс, показващ, че цените на съществуващите жилища в града са достигнали рекорден връх въпреки опитите на правителството за охлаждане на пазара.

Индексът Hang Seng Property Index, който следи акциите на 10 имотни компании, отчита ръст от 15% тази година спрямо повишение от 8,9% на широкия индекс Hang Seng.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още