IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският банков регулатор взе на мушка ипотечното кредитиране

Институцията препоръчва на кредиторите да контролират рисковете, свързани с пазара на имоти, и да спазват правилата за финансиране на сделките

12:58 | 22.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Китайският банков регулатор поиска от кредиторите да засилят управлението на риска от ипотечното кредитиране на фона на силните ръстове на цените на жилищата, предава Ройтерс.

Ситуацията на пазара на имоти в Китай отново предизвика опасения за балон предвид и нарастващите дългове и на бизнеса, и на домакинствата, отбелязва информационната агенция.

Контролът на рисковете, свързани с пазара на имоти, и придържането към правилата за финансиране на сделки с имоти са сред мерките, които банките трябва да предприемат, за да се избегнат “системни и регионални финансови рискове", посочва банковият регулатор на Китай в съобщение, публикувано днес на сайта му.

Съобщението се появи само ден след публикуването на икономическия и финансов преглед за третото тримесечие, допълва Ройтерс.

Икономистите смятат, че в краткосрочен план най-сериозният риск пред икономиката на Китай е корекция на пазара на имоти, който допринася за около 15% от брутния вътрешен продукт на страната (БВП).

Масово местните администрации в по-големите градове в Китай въвеждат ограничения пред купувачите на жилища, за да “охладят” устрема на пазара, след като през миналата година централното правителство реши да разхлаби рестрикциите на национално ниво, за да стимулира икономиката.

“Стимулирането” обаче заплашва да излезе извън контрол. Цените на новите жилища в Китай през септември са се увеличили с рекордно бърз темп, показват данните на китайското национално статистическо бюро.

Ръстът на ипотечното кредитиране също е впечатляващ – с над 33% на годишна база.

Регулаторът предупреждава банките и за рисковете, свързани с кредитирането на онези сектори от икономиката, които страдат от свръхкапацитет, например индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още