IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контролът върху сделките в чужбина ще свие китайските инвестиции в имоти

Новите изисквания на Пекин предвиждат да се проверяват сделките зад граница на стойност над 5 млн. долара

13:52 | 24.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Решението на Пекин да обуздае износа на капитали се очаква да доведе до спад на инвестициите в имоти в чужбина през тази година, прогнозира консултантската компания DTZ/Cushman & Wakefield, цитирана от Ройтерс.

Преди налагането на ограничителните мерки китайските инвестиции в имоти в чужбина достигнаха рекордните 38,3 млрд. долара през миналата година.

В отделен доклад подобна прогноза прави и консултантската компания JLL. Според експертите ще бъде предизвикателство за Китай да отбележи подобен ръст през 2017 г.

Инвестициите в имоти в чужбина отбелязват ръст от 49% през 2016 г. спрямо 2015 г., изчислява DTZ. Топ дестинация за китайските инвеститори са САЩ, където обемът на инвестициите нараства повече от четири пъти на годишна база до 18,3 млрд. долара.

Вторите най-предпочитани дестинации от китайските инвеститори са Хонконг и Австралия. Великобритания е пета в списъка, като обемите, вложени в страната от китайски купувачи на имоти, нарастват с 32% през миналата година спрямо предходната благодарение на отслабения паунд.

Китайските инвеститори ще продължат да търсят възможности за нови вложения в имоти в чужбина с цел диверсификация, казва Катрин Чен, директор капиталови пазари в DTZ/Cushman & Wakefield. Времето, необходимо за приключване на сделките, обаче вероятно ще се удължи заради новите изисквания на Пекин за „износ“ на капитали.

Силните ръстове на инвестициите на китайски компании в чужбина разтревожиха китайските власти и те затегнаха мерките за контрол на капиталите, които се насочват извън страната, на фона на отслабването на юана, припомня информационната агенция. През миналата година китайската валута се понижи с около 6,6% спрямо долара, а сега е на повече от осемгодишно дъно.

Пекин вече ще проверява трансферите в чужбина над 5 млн. долара, а не 50 млн. долара, каквато беше предишната граница.

По отношение на най-предпочитания клас активи офисите абсорбират около 45% от китайските инвестиции в чужбина. Хотелите са на второ място с 27% от вложенията. Инвестициите в парцели за строителство се понижават с 18 процентни пункта до 15% от общия обем на вложенията на китайските компании в чужбина, отчитат още експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Алексиева55
преди 7 години
Да не ги мислим китайците, ами да си гледаме родното блато. Тук е трудно да се влагат пари н акции, защото лесно се попада на разни пирамиди, които ти източват сметката и играят срещу клиентите си. Хората дават последните си спестявания, и скоро разбират, че са жертва на пладнешки обир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още