IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нестратегическите пазари на бизнес имоти в Европа привличат повече инвестиции

Благодарение на растежа на по-малките пазари се очаква обемът на инвестициите като цяло през тази година да се доближи до рекордните нива от 2015 г.

09:03 | 29.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Инвестициите в бизнес имоти на нестратегическите пазари в Европа отбелязват по-силен растеж в сравнение с инвестициите на водещите пазари. Това показват данни на консултантската компания Savills, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Недостигът на достатъчно качествени запаси на пазарите в Испания и Германия и резултатите от референдума за Brexit във Великобритания са довели до спад на инвестираните обеми на тези пазари, посочват експертите.

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти на 15-те европейски пазара, които компанията наблюдава, отчитат спад от 29% за първите девет месеца на годината спрямо същия период на миналата година до 122 млрд. евро.

Като се изключи Великобритания, спадът се ограничава до само 8%. 

Обемът на инвестициите за периода се е свил с 18% в Германия и с 19% в Испания. Същевременно нарастват инвестираните обеми във Франция – с 18%, в Швеция и Италия – с по 23%, в Полша – с 27%, в Ирландия – с 36%.

Пазарите в Австрия, Ирландия, Холандия и Швеция най-успешно абсорбират капиталите, които се насочват към първокласни активи. В резултат компанията очаква делът на водещите пазари от общия обем инвестиции да се свие до исторически ниското ниво от 65% в сравнение със средното за 10-годишен период ниво от 73%, а на нестратегическите пазари да се разшири до 35%.

Германия обаче, въпреки забавянето на ръста на инвестициите, е пазарът, привлякъл най-висок обем – общо 32,5 млрд. евро за периода. Втора е Великобритания с 29,7 млрд. евро.

Компанията прогнозира, че и през последното тримесечие обемът на инвестициите в бизнес имоти на нестратегическите европейски пазари ще продължи да нараства. Така според експертите общият обем на инвестициите за годината почти ще достигне рекордните нива от 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още