IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нормализирането на британския жилищен пазар може би минава през срив

Засилване на предлагането на жилища би имало ограничен ефект върху пазара, посочва се в доклад на Университета в Рединг

12:36 | 11.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Решението на ситуацията на британския пазар на жилищни имоти може и да не е никак красиво, пише Bloomberg.

Изумително високите цени, които възпират много британци да предприемат покупка на собствен дом, могат да бъдат коригирани само с пазарен срив, посочват икономисти от Университета в Рединг.

Според много анализатори насърчаването на предлагането на имоти за продажба би подкрепило достъпността. Според академиците обаче ефектът от ръст на предлагането ще бъде силно ограничен, защото броят на необходимите жилища е трудно осъществим.

„За това ще се изискват постоянни увеличения на обемите строителство, които никога досега не са постигани“, коментират Джефри Мийн, Александър Михайлов и Йехуй Уън в доклад, представен на годишната конференция на Кралското икономическо общество.

Според модела, заложен от икономистите в документа, „съотношението между цените на жилищата и доходите на хората ще се стабилизират и без съществена промяна в предлагането, макар и това да налага корекция, която може да приеме форма на нежелан пазарен колапс“.

Средната стойност на имотите на Острова достига около 7,5 пъти годишните средностатистически доходи на домакинствата. За сравнение, преди 20 години това съотношение е било само 3,6 пъти, показват данни на британската национална статистическа служба. За този период цените на жилищата почти са се утроили, като ръстът им значително изпреварва темповете на увеличение на доходите.

Отговорът на властите се фокусира основно върху насърчаване на предлагането на имоти. През февруари премиерът Тереза Мей коментира, че правителството ù планира да принуди местните администрации да строят повече жилища, за да се окаже натиск върху цените.

Като отбелязват, че пазарният срив „едва ли е оптималната политика“, икономистите подчертават в доклада, че са необходими по-интегрирани политики, в рамките на които на жилищния въпрос да се отдели по-голямо внимание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още