IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият петролен фонд трябва да увеличи дела на акциите, препоръчват експерти

По-висок дял на акции повишава очакваната възвръщаемост, както и приноса за фискалния бюджет, но също така води до повече волатилност в стойността на фонда

17:46 | 19.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Норвежкият суверенен фонд (познат и като Петролният фонд) на стойност 874 млрд. долара ще трябва да включи още акции, тъй като рекордно ниските лихвени проценти и слабата глобална икономика в противен случай ще понижат възвръщаемостта до едва малко над 2% годишно през следващите три десетилетия. Това призовава специална комисия, назначена от правителството.

Финансовото министерство на Норвегия трябва да повиши дела на акциите във фонда от 60 на 70%, препоръчва комисията, съставена от университетски преподавателите, инвеститори и двама бивши финансови министри, цитирана от Bloomberg. Решението за евентуалното повишение на този дял ще се вземе от министерството, което не винаги се е съгласявало с изводите от подобни прегледи на притежанията на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
.... та да ги оберат пак кат миналия път с неколко милиарда ресто.... :)) Мноо добър съвет им дават на пенсионерите в Норвегия "купете си набалончени шитни от ФАЩ, за да ви взеем кинтите и да си купиме яхти, шмъркотици и ***" ......."Експертите" бас ловим, че са от Сашово .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още