IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се инвестициите в имоти в света да надвишат 1 трлн. долара

Долавя се засилване на негативните настроения сред инвеститорите, фокусът отново е върху ключовите активи

12:36 | 24.03.16 г.
Очаква се инвестициите в имоти в света да надвишат 1 трлн. долара

Инвеститорите в имоти ще похарчат над 1 трлн. долара за вложения на глобалния пазар на недвижимости през тази година, прогнозира консултантската компания CBRE, цитирана от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

Очакваният обем на инвестициите е с 6 на сто по-висок спрямо 2015 г., посочва консултантската компания.

Резултатите от проучване на компанията, осъществено през януари и февруари, показват, че се долавя засилване на негативните настроения сред инвеститорите заради забавянето на икономиката на Китай.

По-голямата част от участниците в проучването – 82%, заявяват, че активността им на глобалния пазар на имоти ще се засили. През миналата година делът им обаче беше над 86%, а през 2014 г. - 93%.

Намаляването на дела на инвеститорите, които планират по-сериозна активност в сектора на имотите, се обяснява от експертите основно с опасенията за цените на активите, а не с краткосрочните и средносрочни перспективи пред пазара.

Опасения предизвиква и посоката на Федералния резерв на САЩ при определянето на лихвите и волатилността на фондовите пазари.

Повече от три четвърти от анкетираните заявяват, че апетитът им за риск ще остане или без промяна, или ще е малко по-слаб в сравнение с миналата година. Половината от тях имат опасения за глобалната или за отделни икономики.

„Инвеститорите продължават да виждат сектора на имотите като атрактивна възможност заради относително по-високата възвръщаемост. Смятаме, че 2016 г ще е още една активна година за глобалния пазар на имоти. Не е учудващо обаче, че годината ще бъде и по-безрискова. Инвеститорите са все по-фокусирани върху ключовите активи, а не толкова върху второстепенните, добавената стойност и алтернативния сегмент“, коментира Крис Людман от компанията.

Най-популярната дестинация за инвестиции в имоти през тази година е Северна Америка (48% от анкетираните), следвана от Западна Европа (28%). От градовете обаче Лондон се нарежда на първо място. Възвръщаемостта се очаква да е подобна на равнищата от миналата година.

Интересът към трансграничните инвестиции остава силен. Двама от всеки трима анкетирани посочват, че търсят възможности извън родината си. Това е особено валидно за инвеститорите от Азиатско-тихоокеанския регион и особено от Сингапур и Южна Корея.

Данните показват, че офисите остават най-предпочитаният клас активи, следвани от търговските площи, многофамилните жилищни сгради и индустриалните и логистични площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още