IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава се силна година за пазарите на жилища в Европа

Само във Великобритания се очаква спад на цените заради Brexit

14:04 | 05.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Очертава се силна година за пазарите на жилища в Европа

Заради рекордно ниските лихви по кредитите почти всички европейски жилищни пазари ще отчетат ръстове на цените през тази година, прогнозира S&P Global Ratings, цитирана от онлайн изданието propertywire.com.

Единственото изключение от правилото се очаква да бъде британският пазар заради решението, взето на референдума в края на юни страната да напусне Европейския съюз (ЕС).

В Италия се очаква цените да останат без промяна заради влошените перспективи пред икономиката, се посочва в доклада на агенцията.

Най-силен ръст се очаква да запише пазарът на жилища в Германия – 7% през следващите 18 месеца, прогнозира рейтинговата агенция. 

S&P прогнозира, че реалният БВП на еврозоната ще нарасне с 1,7% през тази година. Очакванията са, че експанзивната и гъвкава парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще стимулира подобряването на жилищните пазари чрез достъпното ипотечно кредитиране.

В доклада пише още, че икономиката на Ирландия, въпреки тесните икономически връзки с Великобритания, ще продължи да се възстановява, а цените на жилищата ще се увеличат с около 6% през тази година. Основна подкрепа на жилищния пазар в страната оказва продължаващото подобряване на пазара на труда, както и недостига на предлагане на жилища.

За Холандия обаче – също силно свързана с Великобритания, се очаква забавяне на ръста на цените на жилищата до по-умерените 5 на сто.

За Франция агенцията прогнозира ръст на цените на жилищата от 2%, за Испания и Белгия – по 4%, Португалия – 3%, а Швейцария – 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още