IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означават по-ниските лихви за пазара на имоти на Острова?

Новината е добра за сектора на бизнес имотите и строителството и собствениците с ипотеки, но нанася удар на спестяващите за депозит за първи дом

10:09 | 05.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Какво означават по-ниските лихви за пазара на имоти на Острова?

Какво означава новият лихвен процент на Великобритания на за сектора на имотите в страната? За бизнес имотите той няма да повлияе толкова на ценообразуването. "Английската централна банка действа, за да успокои инвеститорите", смята Майлс Гибсън, който ръководи отдела за проучвания във Великобритания на CBRE. 

Както е известно, в четвъртък Bank of England понижи основната лихва за първи път от 2009 г. до рекордно ниските 0,25% и обяви, че ще закупи корпоративни облигации за 10 млрд. паунда и правителствени за 60 млрд. паунда в опит да стимулира икономиката, пише онлайн изданието themovеchannel.com.

Отделно институцията ще въведе схема за кредитиране на стойност 100 млрд. паунда. Управителят на централната банка Марк Карни коментира на последващата пресконференция, че банките нямат извинение да не отразят корекцията, като понижат лихвите за клиентите им.

Според Гибсън цените на бизнес имотите могат да бъдат подсилени от това намаление на основната лихва като ефект от възстановеното доверие. С цени, деноминирани в лири, бизнес имотите ще останат атрактивни за чуждестранните инвеститори, чийто капитал не зависи от британските дългови пазари, допълва анализаторът.

По-ниските лихви ще се отразят благотворно и върху строителите заради по-благоприятните условия за финансиране на нови проекти на фона на дефицита на жилища в страната. Недостигът на жилища е толкова изявен, че се очаква търсенето да остане силно за години напред.

Новината определено ще зарадва и купувачите на жилища, които имат да изплащат ипотека, допълва и Марк Хейуърд, изпълнителен директор на британската национална асоциация на брокерите на имоти.

Решението на централната банка да понижи лихвата обаче нанася удар на потенциалните купувачи на първи дом, които спестяват за депозит за първо жилище. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още