IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Китай е в нов балон

Според брокери ръстовете на пазара ще продължат въпреки въведените рестрикции за купувачите на местно ниво

12:18 | 07.10.16 г.
<p>
	Жилищен квартал в Пекин. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Жилищен квартал в Пекин. Снимка: архив, Ройтерс

Силният ръст на цените на имотите в Китай много напомня на бума на пазара на акции от началото на миналата година, според JPMorgan Asset Management. Нарастващата задлъжнялост и безрезервната държавна помощ са сред основните катализатори на бума, съобщава Bloomberg.

Миналия месец Deutsche Bank Group AG предупреди, че пазарът на имоти в Китай е в нов балон, припомня информационната агенция. Оценката на Goldman Sachs Group AG е малко по-мека – тази седмица банката коментира, че вижда все по-големи рискове пред имотната индустрия в страната.

Цените на имотите в Китай започнаха бързо да растат през миналата година заради резкия срив на пазара на акции през лятото и есента. Тогава централното правителство облекчи изискванията за покупка на жилища. Заради новия бум обаче редица местни правителства наложиха ограничения на локално ниво за купувачите, които не са жители, както и за инвеститорите във втори и трети дом.

Ситуацията поставя под въпрос способността на правителството да насочва средствата, хванати в капана на контрола върху инвестициите, като така да стимулира икономиката, без да създава балони. Видя се колко бързо спекулациите на пазара на акции доведоха до срив, а това доведе до срив и в доверието към политиците и разтърси и световните пазари, пише агенцията.

Общото ниво на задлъжнялостта на домакинствата в Китай остава все още ниско, според оценките на HSBC Holdings Plc. Deutsche Bank обаче предупреждава за неконтролируемия ръст на отпуснатите ипотеки, което е още един знак за балон на пазара на имоти.

"Основният проблем за Китай е, че се върна обратно към стария модел по отношение на стимулирането на растежа чрез паричната и кредитната система”, коментира Филип Берчи от базираната в Цюрих банка J. Safra Sarasin Ltd.

Намаляването на задлъжнялостта обаче също носи своите рискове, допълват други анализатори.

Междувременно местните власти в още три града в Китай въведоха рестрикции за пазара на имоти. В Джухай, Донгуан и Фуджоу купувачите на жилища вече ще плащат по-висока първоначална вноска при покупка на имот, а собствениците на две жилища няма да имат право да купуват повече имоти, предава Ройтерс.

В последната седмица 14 града в Китай въведоха различни ограничения на пазара, за да се опитат да спрат спекулациите. Според агенти на имоти обаче ниските лихви по ипотеките са основен двигател на търсенето и пазарът на имоти ще продължи да отчита ръстове поне в краткосрочен план въпреки рестрикциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още