IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Портфейлните сделки с имоти са на фокус тази година

Инвеститорите поемат все по-големи рискове в търсенето на по-висока доходност

12:19 | 08.03.16 г.
Портфейлните сделки с имоти са на фокус тази година

Търсенето на по-висока доходност подкрепя нарастването на интереса към сделки с цели портфейли имоти, особено във Великобритания и Франция, пише онлайн изданието property-magazine.eu, като се позовава на резултатите от изследване на Union Investment.

Половината от анкетираните инвеститори заявяват, че обмислят инвестиция в портфейли от имоти през тази година, като за активните във Франция инвеститори този дял достига 74%, а във Великобритания – 67%.

За Германия делът на инвеститорите, които се насочват към портфейлни сделки, е 24%. Мнозинството (57%) от тях заявяват, че не възнамеряват да участват в сделки с портфейли от имоти.

Заради засилената активност на инвеститорите очакванията са, че през тази година повече рискови портфейли ще излязат на пазара.

Данните от проучването сочат още, че най-активни на пазара на бизнес имоти в Европа и особено в портфейлните сделки ще бъдат инвеститорите от Северна Америка, основно САЩ, и Азия. Международните инвеститори обикновено използват портфейлните сделки като инструмент за бърз достъп до по-широк пазар на Стария континент, посочват експертите.

Статистиката сочи, че 2015 г. е била рекордна за портфейлните сделки с имоти, които са и с по-висока стойност. В предишните години ако изобщо се случваха такива сделки, те бяха за потфейли имоти от един и същи сегмент на пазара – например офиси или търговски площи. От няколко месеца насам обаче се наблюдава тенденцията за сделки със смесени портфейли.

Като цяло резултатите от проучването показват, че неизвестните пред пазара на имоти се увеличават, но апетитът на инвеститорите не се охлажда заради интереса им към по-високата доходност от инвестициите в сектора. Затова и средата демонстрира слаби признаци за промяна.

Над четири пети от анкетираните инвеститори посочват, че не виждат индикации за “охлаждане” на желанието им за инвестиции в сектора на имотите. Според тях цялостната макроикономическа картина в Европа изглежда добра, а инвестиционният климат продължава да се поддържа от разхлабената парична политика в региона.

Същевременно недостигът на качествени активи, както и високите вече цени на първокласните имоти, подтикват инвеститорите да поемат по-висок риск, като избират второстепенни активи или локации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още