IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия готви нови данъци върху имотите с Бюджет 2017

Инвеститорите се плашат от политиката на правителството на Антонио Коща

12:42 | 17.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Премиерът на Португалия Антонио Коща започва да плаши някои инвеститори, пише Bloomberg.

За почти една година управление той отмени някои от мерките за икономии с риск да отблъсне партньорите от еврозоната и кредиторите на страната. Сега правителството му се готви да увеличи косвените данъци върху имотите, допълва информационната агенция.

Допълнителните приходи от налозите се предвижда да отидат за увеличаване на заплатите и пенсиите на държавните служители.

Новият данък предвижда да се облагат допълнително имотите на частни собственици на стойност над 600 хил. евро. Има вариант налогът да обхване и активите на частни собственици на стойност над 500 хил. евро, като дискусиите по темата ще продължат.

Идеята е залегнала в проектобюджета за 2017 г. Той беше одобрен на заседание на правителството в четвъртък миналата седмица и официално представен в петък.

Този данък обаче може да повлияе негативно програмата на Португалия за т.нар. “златни визи”, съгласно която се дава разрешително за постоянно пребиваване на граждани на държави извън Европейския съюз (ЕС). Програмата е привлякла почти 2,4 млрд. евро инвестиции, откакто тя стартира през 2012 г.

“Увеличаването на средствата за държавните служители чрез повишаване на имуществените данъци е една от тези мерки, които незабавно ще изплашат инвеститорите", коментира Питър Вилас, който ръководи Асоциацията на семейния бизнес в Лисабон, организация с около 300 членове.

"Имаме нужда от мерки, които стимулират растежа, а не половинчати политики, които ще доведат до натиск върху и без това отслабеното инвеститорско доверие към Португалия”, допълва той.

Социалистите в Португалия изгубиха изборите през миналата година, но продължават да управляват с правителство на малцинството, припомня информационната агенция. Те си спечелиха подкрепата на комунистите и левия блок в парламента - безпрецедентна политическа договореност в 40-годишната история на демокрацията в страната, посочва информационната агенция.

Коща обаче оправдава предложението с по-голяма справедливост при разпределението на данъчната тежест. "Има и други източници на доходи, има и други форми на облагане, които трябва да имат по-голяма тежест, така че да намалим облагането на доходите от работа”, коментира той.

През тази година управляващите в Португалия увеличиха и други косвени данъци, включително върху горивото и тютюна. Коща планира да премахне допълнителния данък върху доходите, който беше въведен като част от тригодишната спасителна програма за страната, приключила успешно през 2014 г.

Междувременно централната банка на Португалия намали прогнозите си за икономическия растеж през тази и следващата година. Очакванията са и за спад на инвестициите от почти 2% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nradev
преди 7 години
Еееей много неграмотни журналисти. данъка на имота не е косвен а пряк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още