IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтът на Уестминстърския дворец може да струва 3 млрд. лири

За да завърши той максимално бързо, парламентът трябва да се изнесе от сградата

16:29 | 21.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Голяма част от инфраструктурата на двореца не е била обновявана от средата на миналия век. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Голяма част от инфраструктурата на двореца не е била обновявана от средата на миналия век. Снимка: архив, Ройтерс

На данъкоплатците във Великобритания може да им се наложи да платят повече от 3 млрд. лири за ремонт на Уестминстърския дворец. Само така може да се предотврати превръщането му в неизползваема руина, предаде BBC.

Дворецът е преживял както наводнения, така и пожари, но в момента част от каменната зидария е увредена сериозно. Голяма част от инфраструктурата на двореца пък не е била обновявана от средата на миналия век, припомня медията.

Според техен източник възстановяването на сградата, в която се помещава Парламента ще бъде "неудобно, скъпо и трудно". За момента не са били взети окончателни решения по този въпрос, но въпросът се обсъжда от депутатите и благородниците в последните пет години.

Някои части на фасадата на Уестминстърската зала са толкова крехки вече, че могат да бъдат раздробени с ръка. Мазетата под сградата пък са пълни с азбест, протекли тръби и километри остарели електрически кабели и телефонни жици. Годишно за поддръжката на сградата отиват по около 30 млн. британски лири.

Сегашното предположение, че ремонтът на сградата ще струва над 3 млрд. лири е значително повече от досега спряганите суми. В същото време източници на медията дори твърдят, че е възможно ремонтът на сградата да струва и повече.

Работата по възстановяването трябва да започне спешно, обясни Ричард Уеър, директор на отдел „Реставрация и обновяване“. В момента вървим назад. Сградата остарява по-бързо, отколкото ние можем да я възстановим, обяснява той.

Той предупреди, че ако нищо не се направи политиците и персонала там накрая ще работят в една развалина.
Cloister Court, което е една от малко останали автентични части от двореца в Уестминстър, в момента потъва и се разпада, обясни главния архитект на парламента Адам Уатробски. Каменните статуи и фасадата вече са загубили формата си след десетилетия на замърсяване.

Първоначалните идеи за обновяване включват изнасяне на депутатите от сградата напълно за пет години, както и затваряне на двореца. Това се очаква да доведе до значителна опозиция от политиците. Другият вариант е да бъде затворена само половината от сградата. Тогава Камарата на Лордовете и Камарата на общините на Обединеното кралство ще трябва да се изнесат. Това ще позволи да се ремонтира половината от двореца, но и проектът ще отнеме повече време. Най-трудният вариант е ако политиците откажат да се преместят и строителството започне докато те работят. Тогава може да отнеме и десетилетия, докато всичко бъде завършено, обясняват от BBC.

Очакванията са ремонтите да приключат до 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
За 3 милиарда евро може да го разрушат и да го построят наново на луната. Хем така ще се освободи малко място в пренаселения и презастроен Лондонистан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
benasipro
преди 9 години
Ми да, цялото внимание им е приковано от броенето на съюзниците и да не разсърдят определена група гласоподатели, толкова години никой ме хваща горещите картофи.Ама иначе разбират от планова икономика и банково дело, та прокарват закони, нищо че сградата ще се срути ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още