IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ренци обеща да бъдат възстановени всички имоти, разрушени от земетресенията

Италианските власти съобщиха, че има значителни щети от последния трус днес, но няма жертви

15:10 | 30.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италия ще построи отново всички жилища, църкви и имоти, разрушени от серията земетресения през последните два месеца, заяви днес италианският премиер Матео Ренци часове след поредния силен трус, разлюлял централните райони на страната.

"Ще построим наново всичко, къщите, църквите и бизнеса", заяви Ренци пред репортери, цитиран от Ройтерс. "Всичко, което трябва да се направи, за да се възстановят тези райони, ще бъде направено."

В неделя сутринта централните райони на Италия бяха ударени от земетресение със сила 6,6 по скалата на Рихтер. В същите райони имаше няколко земетресения от 24 август насам.

Властите съобщиха, че има значителни щети от последния трус, но няма жертви.

Земетресението удари в 7,40 ч местно време в парка Сибилини, стръмен планински район, простиращ се върху територии от областите Марке и Умбрия, на около 120 км североизточно от Рим, сочат данните на италианския Национален институт по геофизика и вулканология.

Броят на пострадалите е ограничен, тъй като много от населените места в засегнатия район така или иначе вече са били евакуирани след земетресенията от сряда, които бяха последвани от стотици вторични трусове през следващите дни.

Районът на земетресението е на около 30 км северно от Аматриче, където при труса на 24 август загинаха 298 души.

Днешното земетресение е усетено на стотици километри, дори и в Рим, където по данни на компанията за градски транспорт двете главни метролинии са били спрени заради труса и това е довело до нарушения на графика, посочва dpa.

Сеизмичната активност в Централна Италия ще продължи, не са изключени нови силни трусове, но те не могат да бъдат предвидени, каза пред ТАСС ръководителят на департамента на Националния институт по геофизика и вулканология в Пиза, Джилберто Сакороти.

"В сегашната последователност на сеизмичната активност няма никаква аномалия. За зоните от централните Апенини са характерни земетресения с голяма магнитуд. Такива земетресения е имало през 17-ти и 18-ти век, а последното бе през 1997 година", допълни Сакороти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
популизъм .... с държавни пари ще строиш частна собственост, умно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
И земетресението играе против тоя *** , дето ще духне супата декември на референдума...като как ще възстанови на хората къщите , след като оше Берлускони не е възстановил обещаното след Акуила !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още