IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ренци обеща да бъдат възстановени всички имоти, разрушени от земетресенията

Италианските власти съобщиха, че има значителни щети от последния трус днес, но няма жертви

15:10 | 30.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италия ще построи отново всички жилища, църкви и имоти, разрушени от серията земетресения през последните два месеца, заяви днес италианският премиер Матео Ренци часове след поредния силен трус, разлюлял централните райони на страната.

"Ще построим наново всичко, къщите, църквите и бизнеса", заяви Ренци пред репортери, цитиран от Ройтерс. "Всичко, което трябва да се направи, за да се възстановят тези райони, ще бъде направено."

В неделя сутринта централните райони на Италия бяха ударени от земетресение със сила 6,6 по скалата на Рихтер. В същите райони имаше няколко земетресения от 24 август насам.

Властите съобщиха, че има значителни щети от последния трус, но няма жертви.

Земетресението удари в 7,40 ч местно време в парка Сибилини, стръмен планински район, простиращ се върху територии от областите Марке и Умбрия, на около 120 км североизточно от Рим, сочат данните на италианския Национален институт по геофизика и вулканология.

Броят на пострадалите е ограничен, тъй като много от населените места в засегнатия район така или иначе вече са били евакуирани след земетресенията от сряда, които бяха последвани от стотици вторични трусове през следващите дни.

Районът на земетресението е на около 30 км северно от Аматриче, където при труса на 24 август загинаха 298 души.

Днешното земетресение е усетено на стотици километри, дори и в Рим, където по данни на компанията за градски транспорт двете главни метролинии са били спрени заради труса и това е довело до нарушения на графика, посочва dpa.

Сеизмичната активност в Централна Италия ще продължи, не са изключени нови силни трусове, но те не могат да бъдат предвидени, каза пред ТАСС ръководителят на департамента на Националния институт по геофизика и вулканология в Пиза, Джилберто Сакороти.

"В сегашната последователност на сеизмичната активност няма никаква аномалия. За зоните от централните Апенини са характерни земетресения с голяма магнитуд. Такива земетресения е имало през 17-ти и 18-ти век, а последното бе през 1997 година", допълни Сакороти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
популизъм .... с държавни пари ще строиш частна собственост, умно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
И земетресението играе против тоя *** , дето ще духне супата декември на референдума...като как ще възстанови на хората къщите , след като оше Берлускони не е възстановил обещаното след Акуила !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още