IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънското правителство оспорва закона за конвертиране на заеми в швейцарски франкове

Законът не може да влезе в сила до произнасянето на Конституционния съд

11:23 | 25.10.16 г.
<p>
	Букурещ настоява законът да се прилага за кредитополучатели&nbsp;със заеми на стойност до 150 хил. евро и степен на задлъжнялост над 50 на сто от нетните доходи. &nbsp;<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Букурещ настоява законът да се прилага за кредитополучатели със заеми на стойност до 150 хил. евро и степен на задлъжнялост над 50 на сто от нетните доходи.  Снимка: архив, Ройтерс

Правителството на Румъния ще оспори в Конституционния съд приетия неотдавна закон за конвертиране на кредитите в швейцарски франкове в румънски леи, съобщава в. "Ромъния либера", цитиран от БТА.

На 18 октомври румънският парламент одобри проектозакон, който позволява на притежателите на кредити, изтеглени в швейцарски франкове, да могат да ги конвертират в румънски леи при курс на леята към момента на получаване на заема.

Около 2005 г. хиляди румънци взеха заеми при ниски лихви, деноминирани в швейцарски франкове. Когато швейцарският франк повиши стойността си, за тях се оказа трудно да погасяват заемите си.

Правителството смята, че прилагането на закона за кредити, които вече са в процес на изпълнение, противоречи на принципа за неретроактивност и предвидимост на закона. Букурещ смята, че тези принципи може да бъдат нарушени само ако има социални основания. 

Кабинетът на северната ни съседка поиска законът да бъде прилаган само за физически кредитополучатели със заеми на стойност до 150 хил. евро и степен на задлъжнялост над 50 на сто от нетните доходи. Депутатите обаче приеха проекта, без да се съобразят с мнението на правителството, посочва изданието.

Заради оспорването пред Конституционния съд законът няма да влезе в сила, докато съдът не се произнесе дали нормативният акт отговаря на конституцията.

Централната банка на Румъния също се противопоставя на новото законодателство. Според изчисления на институцията то ще струва на местните банки около 2,4 млрд. леи (600 млн. долара).

Банката посочва също, че са подадени молби за преструктуриране на 57 хил. заема в швейцарски франкове от общо 75 хил. отпуснати заема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още