IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на луксозни имоти в Лондон се обръщат към Airbnb

Инвеститори търсят начин да си върнат поне частично вложените средства заради спада на цените и обема на продажбите

15:39 | 27.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като в продължение на две години не намират купувачи за луксозния си апартамент с изглед към Хайд парк, собствениците на жилището решават да започнат да го отдават за 1 500 паунда (1 868 долара) на нощувка, пише Bloomberg.

Собственикът на жилището е инвеститор, който продължава да се опитва да го реализира на пазара, дори и на намалена цена. С краткосрочните наеми обаче той със сигурност ще си възстанови част от инвестицията.

Това не е единичен случай на собственик на луксозен имот в Лондон, който поне временно се отказва от опцията продажба и се насочва към платформи като Airbnb, докато чака възстановяване на цените.

Други собственици, които вече отдават жилища под наем, пък се опитват да увеличат дохода чрез краткосрочни настанявания заради спада на дългосрочните наеми в най-скъпите райони на британската столица с над 5 на сто за 12-те месеца до февруари.

Сривът на британския паунд на валутните пазари допълнително оказва натиск върху чуждестранните инвеститори в луксозни имоти в Лондон.

През 2016 г. броят на жилищата в Лондон, отдавани под наем чрез Airbnb, почти са се удвоили до 50 хил., сочат данни на консултантската компания JLL. Тенденцията е източник на притеснения за местната администрация заради все по-острия недостиг на жилища и особено достъпни домове в града.

Същевременно за следващото десетилетие се планира построяването на още 35 хил. луксозни жилища с рекордна площ – два пъти по-голяма от Хайд парк, според данни на консултантската компания Arcadis NV. Продажбите на жилища в строеж в града обаче се понижават до най-ниско ниво от четири години. Така строителните компании разполагат с внушителен запас от нереализирани жилища от висок клас на фона на увеличените данъци за луксозните имоти.

И краткосрочните наеми обаче дават малко възможности на собствениците на луксозни имоти да си възстановят поне част от инвестицията заради ограниченията, които Airbnb наложи в отговор на опасенията на властите. Цели апартаменти могат да се отдават през платформата за максимум 90 дни в годината.

Анализатори коментират, че най-сериозни притеснения буди ипотечният дълг на азиатски инвеститори, които се втурнаха към пазара на луксозни имоти в последните години, привлечени от бума му след глобалната финансова криза 2008-2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още