IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в ЕС буксува в разгара на сезона

През август строителната продукция се понижава под натиска на свитата продукция от сградното строителство

15:01 | 19.10.15 г. 2
Строителството в ЕС буксува в разгара на сезона

Въпреки че сме все още в активния строителен сезон, строителният сектор в Европейския съюз (ЕС) като цяло буксува сериозно, включително и в България. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат за август.

На годишна база строителната продукция в ЕС записва спад от 5%, а в еврозоната – от 6%. Месечният спад достига съответно 1,2% и 0,2%. Понижението се определя от по-слабата активност при сградното строителство, а допълнителен натиск оказва и свитото строителство на инфраструктура, особено в еврозоната.

През август на годишна база продукцията от сградното строителство се понижава с 6,1% в целия ЕС и с 6,3% в държавите от еврозоната. Продукцията от гражданското и инфраструктурно строителство се понижава съответно с 0,8% и 5,5%.

За месеца понижението при продукцията от сградното строителсво се понижава съответно с 1,1% и 0,2% в ЕС и еврозоната, а от гражданското и инженерно строителство – с 1,9% и 0,3%.

В България през август спрямо юли строителната продукция ускорява спада си до 1% от 0,5% през юли спрямо юни и 3,2% ръст през юни. На годишна база обаче спадът на строителната продукция се забавя до 0,4% спрямо спада от 0,5%, отчетен през юли.

Най-силен ръст на строителството през август е отчетен в Португалия – 0,9%, следвана от Полша и Франция – с по 0,6%, а най-силен спад – в Словакия (-5%), Великобритания (-4,8%) и Словения (-4,5%).

На годишна база през август най-силни ръстове на строителната продукция са отчетени в Швеция (13%), Румъния (10,4%) и Словакия (9,8%), а най-силни спадове – в Словения (-15,5%), Франция (-9,2%) и Унгария (-6,1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
А вземете малко да си оправите цензурата! Не може основни фрази като:"4ука на варатата"! Да се обезмислят със звездички! Вярно е, има думи с двойно значение, но има и основни думи като тази, за които си трябва контекст и модерация ако е необходимо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Строителството буксува, индустриалното производство се забавя, липсва инфлация! Само на мен ли ми се струва или рецесията, реално *** на вратата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още