IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ванкувър е пазарът с най-силен ръст на цените на луксозните имоти през 2015 г.

Монако остава най-скъпият пазар на първокласни жилища в света - 1 млн. долара купуват 17 кв.м жилищна площ, според глобален консултант

09:00 | 03.03.16 г.
<p>
	Изглед към центъра на Ванкувър. <em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Изглед към центъра на Ванкувър. Снимка: Wikipedia

Ванкувър е пазарът с най-силен ръст на цените на луксозните жилища в света. През миналата година цените на първокласните жилища в града са се увеличили с 24,5% на годишна база, сочат данните на консултантската компания Knight Frank.

Лидерската позиция на града се обяснява с недостига на предлагане на фона на засиленото търсене, особено от чуждестранни инвеститори заради по-слабия канадски долар, посочва се в последния доклад на компанията за концентрацията на богатството The Wealth Report 2016.

Втората позиция е за Сидни с ръст от почти 15 на сто, а третата позиция е за Шанхай с малко над 14 на сто. Топ пет се допълва от Истанбул и Мюнхен, а топ десет – от Мелбърн, Сан Франциско, Оукланд, Амстердам и Монако.

Същевременно Лагос, който редовно присъстваше в топ 10 на класацията, е в дъното на класацията с 20% годишен спад на цените на първокласните жилища. Основен катализатор за обрата е сривът на цените на петрола, както и засилването на долара.

Втори по спад на цените на луксозните жилища е Буенос Айрес – 8 на сто, като понижението също се обяснява със спада на цените на суровините. Сред пазарите с негативни тенденции се нареждат още Дубай, Тайпе, Женева, Хонконг, Кан, Париж, Милано и други.

Миналата година е била смесена за някои от най-важните пазари на луксозни жилищни имоти в света, посочва се в доклада. В световен мащаб средният ръст на цените на луксозните жилища се е забавил до 1,8% през миналата година от 2% през 2014 г.

Цените на първокласните жилища са се понижили в 34% от изследваните 100 водещи световни пазара, като 22% от тях се намират в Европа. Сред тях са и най-популярните дестинации за покупка на втори дом на Стария континент – различни региони в Испания, Италия, Португалия и Франция.

Най-добре представящите се пазари от Западна Европа са Мюнхен, Амстердам, Монако и Берлин. Пазарът в централен Лондон също е на позитивна територия, макар че ръстът на цените през миналатагодина се е забавил до 1%.

Същевременно Монако остава градът с най-високи цени на луксозните жилища, посочват от компанията. През 2015 г. с 1 млн. долара купувачите са можели да придобият 17 кв.м жилищна площ. В Хонконг със същата сума купувачите са можели да придобият 20 кв.м, а в Лондон – 22 кв.м. Топ 10 на най-скъпите пазари се допълва от Ню Йорк, Женева, Сидни, Сингапур, Шанхай, Париж и Пекин.

Същевременно на другия полюс са цените в Кейптаун, където с 1 млн. долара през миналата година са можели да се придобият 255 кв.м жилищна площ. В Сау Пауло в Бразилия същата сума купува 203 кв.м, а в Мумбай – 99 кв.м.

„Златната среда“ са Рим и Маями, където с 1 млн. долара купувачите могат да придобият съответно 75 и 77 кв.м жилищна площ.

Добри възможности за изгодни сделки с луксозни имоти в моменат има основно на някои от европейските пазари, най-вече в Южна Франция, както и в Алпите, които все още се възстановяват от глобалната финансова криза през 2008 г.

Сред най-добре представящите се пазари през тази година се очаква да се наредят Виетнам, Филипините и Япония. За Европа като лидер през тази година се очертават пазарите на луксозни имоти в Германия, както и столицата на Испания Мадрид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още