IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече собственици на имоти в САЩ излизат "над водата"

Лас Вегас продължава да е лидер по дял на собствениците с ипотеки, които дължат повече на кредиторите в сравнение с пазарната цена на жилищата в момента

14:11 | 08.12.15 г.
Все повече собственици на имоти в САЩ излизат "над водата"

Нарастващите цени на имотите помагат на все повече собственици в САЩ, които доскоро дължаха повече на кредиторите, отколкото струват жилищата им, да излязат „над водата“. В най-тежко засегнатите от кризата райони на страната обаче проблемите продължават, пише Wall Street Journal.

През третото тримесечие броят на собствениците на имоти в Страната на неограничените възможности, които са дължали на банките повече, отколкото струва жилището им, е намалял с 1 млн. души, сочат данните на консултантската компания Zillow.

През лятото малко над 13 на сто от собствениците в страната са били „под водата“ - т.е. дължали са на кредиторите си повече, отколкото струват жилищата им. По принцип за отделните пазари делът на тези собственици със затруднения трябва да е от порядъка на 2-5%. Единствено в Сан Хосе и Сан Франциско обаче този дял е под 5 на сто – съответно 3% и 4,7%, отчитат експертите.

Лас Вегас, където през последните четири години и половина делът на собствениците с ипотеки „под водата“ е най-висок, продължава да е лидер с 22%. Следва го Чикаго с 20,6% от собствениците „под водата“, а третата позиция е за Атланта с 18,6%.

Атланта обаче е и пазарът с най-голямо подобрение – делът на собствениците, които дължат повече на кредиторите си, отколкото струват домовете им, е намалял с 8,5 процентни пункта за година. В Лас Вегас този спад е 5,6 пр. пункта.

В национален мащаб цените на имотите в САЩ са се увеличили с близо 5 на сто на годишна база към края на септември, показва индексът S&P/Case-Shiller Home Price Index.

В повечето случаи жилищата, за които собствениците дължат повече на кредиторите в сравнение с пазарната им цена в момента, са в най-ниския ценови сегмент от пазара и са достъпни за купувачи на първи собствен дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още