IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възраждането на Детройт

След тежката криза, която градът преживя, из центъра стартират мащабни строителни проекти - и нови, и реконструкции

11:45 | 02.10.16 г. 3
<p>
	Градът все още се движи &quot;на две скорости&quot;, но ситуацията бавно се променя. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Градът все още се движи "на две скорости", но ситуацията бавно се променя. Снимка: Ройтерс

Франк Тарала – брокер на имоти и президент на борда на директорите на компанията Realcomp, е от Детройт. Като дете с баща му ходели да гледат мачовете на „Тигрите“ и след това се прибирали право у дома, защото нямало какво друго да правят или да видят в центъра. Сега обаче дъщерята на Тарала работи в центъра на града и се надява един ден и да живее там, пише CNBC.

Хората от т. нар. поколение Y (на родените в периода между 80-те години на миналия век и 2000 г.) са буквално влюбени в градския център, който в момента търпи мащабна реконструкция. Зад най-големия строителен проект в града, реализиран през последните 50 години, стои бизнесменът Дан Гилбърт, основател на Quicken Loans.

Подготовката на проекта Brush Park вече стартира, като реалните строителни дейности ще започнат през есента. Редица стари сгради в центъра, които стоят изоставени от години, ще бъдат трансформирани в жилищни и офиси.

Предвижда се и строителството на чисто нов жилищен проект в центъра на Детройт - The Ashton, със 78 апартамента и 5 мезонета. Строителството се предвижда да започне през следващата година, като тези нови проекти се очаква да подкрепят ръста на цените на имотите в целия град.

Детройт, въпреки че се възражда от тежката криза, продължава да се движи „на две скорости“. В центъра никнат все повече места, подходящи за младите работници и служители. Все още обаче в други квартали на града има безброй проблемни имоти, собственост на банки, отдавна изоставени и рушащи се.

Една от основните бариери пред купувачите на имоти в Детройт са оценките на жилищата. Средната цена в момента е само 24 хил. долара, според данните на RealComp. В момента има много имоти, които са в процедура по възбрана, а други са изоставени, което занижава чувствително оценките. Така купувачите, които ползват ипотека, не могат да получат достатъчно пари, за да реновират имотите. Така пропадат много сделки и омагьосаният кръг се затваря.

С такива имоти се занимават няколко неправителствени организации, които се опитват да направят собствеността по-достъпна за местните, посочва медията. Пет местни банки, с помощта и на частно финансиране, са подготвили и специална програма за финансиране на купувачи с първоначална вноска от 3,5% от стойността на жилището и фиксирана лихва. Тези кредити вземат предвид ниските оценки, като изчисляват стойността на имотите след ремонтите.

Досега по тази програма са получени 1 000 запитвания, а 10 кредита са вече отпуснати. Одобрени са и още 23 заема.

Друга подобна програма пък подпомага собственици на жилища, които да ремонтират имотите. Заемите се отпускат за 10 години и са безлихвени. По тази програма има над 4 хил. запитвания и 1 500 подадени заявления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
да споменем ли, че покрайнините са населени с тъмнокожи друсалки и престъпници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
именно , бягат от покрайнините , и ако не могат да избягат на далеч поне се местят към центъра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 7 години
Бедно написана статия. Липсва анализ на причината за това "съживяване". А причината е, че Детройт се компактизира в следствие на редуцираното си население. Изоставените имоти в предградията изобщо дори и да не ги чакат отново да станат привлекателни, а да ги отписват със самите предградия, в които скоро няма да се върнат да живеят хората. Който е напуснал Детройт, си го е напуснал, а останалите се концентрират в по-централните части. Просто, занапред градът ще е на по-малка територия. В следствие пък, сега се строят нови жилища и комплекси в центъра за да отговорят на търсенето там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още