IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възрастните и жените у нас най-често имат затруднения с разходите по жилището

Липсата на вътрешни баня и тоалетна е основен проблем за жилищата в България, докато в ЕС е течащият покрив

11:41 | 12.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Възрастните хора над 65 години, жените и хората, които живеят на свободен наем, имат най-големи затруднения с покриването на разходите за жилището в България, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 24,4% от хората над 65-годишна възраст у нас имат проблеми с покриването на разходите за жилището спрямо 10,4% средно за Европейския съюз (ЕС), сочат данните. При жените този дял е 16,5% у нас спрямо 11,9% в ЕС, а при хората на свободен наем достига 30,8% спрямо 27% средно за блока.

Като цяло тенденцията в ЕС е делът на населението с прекомерно високи разходи за жилището да намалява. През 2015 г. е отчетен спад от 2,2%, отчита Евростат. Словакия, Италия, Литва, както и Норвегия и Исландия обаче показват обратна тенденция – на ръст.

Като цяло в България населението в риск от бедност, със сериозни материални затруднения и в риск от социално изключване има по-сериозни проблеми с жилищата в сравнение с останалото население.

Над 26% от българското население в риск от бедност се оплаква от теч на покрива спрямо 13% от общото население. Без вътрешна баня са над 33% от населението в риск от бедност у нас спрямо 11,6% от общото население, а 45% нямат вътрешна тоалетна спрямо малко под 19%.

Липсващите вътрешни баня и тоалетна са и най-често срещаният проблем с жилищата в България, докато в ЕС това е течащият покрив, показва още статистиката на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още