IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на американските борси започват сесията с понижения*

Инвеститорите са внимателни преди важната среща между президента Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин

17:52 | 04.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на щатските борси се търгуват с понижения в началото на днешната сесия, като инвеститорите остават внимателни преди важната среща между президента Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин, съобщава CNBC.

Основният индекс Dow Jones Industrial Average отчита спад от над 30 пункта, като Goldman Sachs и McDonald's допринасят най-много за загубите.

Бенчмаркът S&P 500 се понижава с 0,15%, като най-изоставащи са енергийният и финансов сектор.

Технологичният индекс Nasdaq composite също отбелязва минимален спад от 0,06%.

Си Дзинпин и Тръмп ще се срещнат в края на тази седмица в САЩ. През миналата седмица Тръмп заяви в Twitter, че срещата няма да е лесна, защото „не можем да имаме огромни търговски дефицити и загуба на работни места“.

„Макар че финансовият оптимизъм около предложените от Тръмп фискални политики в подкрепа на растежа в САЩ подхранват феноменалното рали на фондовия пазар, нарастващите протекционистки страхове и прикритите опасения, че програмата в подкрепа на растежа няма да отговори на очакванията може да се превърнат в катализатор на неочакваното разпродаване“, казва Лукман Отунуга, анализатор във FXTM.

Търговията е един от основните стълбове в кампанията на Тръмп. Той обеща да предоговори споразумения, които определя като нечестни. Администрацията вече предприе действия за предоговарянето на споразумението NAFTA с Мексико и Канада.

„На пазара има прикрито съмнение за това дали икономиката не се забавя“, казва Куинси Кросби, пазарен стратег в Prudential Financial. Според нея инвеститорите стават все по-предпазливи за момента на въвеждане на предложените данъчни реформи на Тръмп.

„Президентът каза, че ще предприеме действия по данъчната реформа, но сега отново говори за здравеопазването“, добавя тя.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните държавни ценни книжа е около 2,33% - около долната граница на едногодишния диапазон, а по двегодишните държавни облигации достига 1,23%.

На валутния пазар индексът на долара, който измерва стойността му спрямо други 16 валути, се повишава леко с 0,13% до 100,49 пункта. Еврото спадна по-рано през деня до триседмично дъно, като в момента се разменя за 1,0656 долара, а йената е около 110,62 йени за долар.

На пазара на суровини фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 54 цента, или 1,02%, до 53,66 долара за барел, а върху американския суров петрол - с 38 цента, или 0,76%, до 50,62 долара за барел.

Златото удари едноседмичен връх, като фючърсите му поскъпват до 1258,85 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:38 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още