IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции изпратиха най-лошата си седмица от август

Пазарът се тревожи заради продължаващият спад на цените на суровините и задаващото се увеличение на лихвите, според анализатор

23:11 | 13.11.15 г. 3
Американските акции изпратиха най-лошата си седмица от август

Американските акции изпратиха най-лошата си седмица от август насам заради продължаващия спад на цените на петрола и по-слабите от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ.

В днешната сесия Dow Jones изтри над 200 пункта (1,16%) до 17 245 пункта, притиснат от акциите на Nike и Home Depot. S&P 500 записа спад от 1,12% до 2 023 пункта, като най-голям натиск върху индекса оказаха акциите на потребителските и ИТ компаниите. Nasdaq изгуби 1,54% до 4 928 пункта, като пазарната оценка на Apple изтри над 2 на сто в следобедната търговия в Ню Йорк.

“Смятам, че пазарът се тревожи заради продължаващият спад на цените на суровините и задаващото се увеличение на лихвите”, коментира пред CNBC Робърт Павлик, главен пазарен стратег в Boston Private Wealth.

По думите му по-слабите от очакваното продажби на дребно в САЩ и спадащите цени на петрола добавят към опасенията за забавянето на икономиката.

Продажбите на дребно в САЩ през октомври са нараснали по-слабо от очакваното заради изненадващия спад при покупките на автомобили, показват данните на американското министерство на търговията, цитирани от Ройтерс.

Увеличението е минимално – само 0,1%, след като през август и септември обемът на продажбите остана без промяна. Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха ръст на продажбите на дребно от около 0,3% за месеца.

Продажбите на автомобили са се свили с 0,5% през октомври на месечна база, след като през септември се увеличиха с 1,4%. Данните са изненадващи, особено след като производителите на автомобили оповестиха добри данни за продажбите им през миналия месец.

Като се изключат силно волатилните продажби на автомобили, горива и строителни материали, продажбите на дребно в САЩ са се увеличили с 0,2% през октомври спрямо септември. Спестените пари от по-евтините горива са отишли за покриването на други разходи по жилищата на американците.

Фючърсите на златото се задържаха около достигнатото повече от петгодишно дъно в последната за седмицата сесия, като разшириха загубите си за четвърта поредна седмица, посочва MarketWatch.

Фючърсите на благородния метал със срок на доставка през декември поевтиняха с 10 цента до 1 080,9 долара за тройунция, което е най-ниско ниво на контрактите от февруари 2010 г. За седмицата златото изгуби 0,6 на сто от цената си.

Петролът също продължи да поевтинява, след като Международната агенция по енергетика излезе с данни за рекордни запаси от черно злато в развитите икономики. За седмицата суровината изтри 8 на сто, което е най-силният спад от март насам.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец декември изтриха 1,01 долара, или 2,8%, до 40,74 долара за барел. Декемврийските контракти на сорта брент поевтиняха с 45 цента, или 1%, до 43,61 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis15
преди 8 години
преди пазарите се "тревожеха", че не вдигали лихвите, сега пък се тревожат, че ще вдигнат лихвите и, че паднали суровините а никой не ги искаше уж ...... еееее нема угодия .... . :)) Но нека се плашат, колкото повече толкова по-добре, даже би било идеално да се потревожат до към 1900 някъде на SPX и после да паднат пак нагоре до към 2140 ......... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още