IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции приключиха деня с ръстове след нестабилна сесия

Пазарът засега е дал кредит на доверие на Тръмп, но очаква встъпването му в длъжност, след което действията му ще имат реална тежест

23:25 | 11.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Въпреки нестабилната сесия и обратите по време на търговията заради пресконференцията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, американските акции приключиха с ръстове. Акциите на компаниите от фармацевтичния и здравен сектор преодоляха първоначалните спадове след противоречивите коментари на Тръмп за цените на лекарствата.

В края на търговията Dow Jones се повиши с 0,5% до 19 954 пункта, воден от акциите на Merck и IBM, които поскъпнаха със съответно 2,85% и 1,35%. S&P 500 добави 0,28% до 2 275 пункта, като енергийният сектор отбеляза най-силен ръст – 1,2%, следван от компаниите за комунални услуги с 0,97%. Nasdaq се повиши с 0,2% до 5 563 пункта.

Анализатори коментират, че пазарът вече е дал кредит на доверие на Тръмп. Нещата обаче ще станат по-сериозни, след като той встъпи в длъжност, защото тогава действията му ще имат реална тежест.

По време на днешната пресконференция на Тръмп инвеститорите внимаваха за намеците му за бъдещите политики, които той ще осъществява. Откакто той спечели изборите, акциите в САЩ отчетоха силни ръстове заради надеждата за прокарване на политики, които да облагодетелстват икономиката, както и за дерегулация.

Пресконференцията обаче приключи без Доналд Тръмп да даде детайли по бъдещите си политики.

„Надеждата ни е, че ще се осъществяват такива политики, както и че ще бъде възприет по-прагматичен подход по отношение на търговията и имиграцията“, коментира Джон Адамс от BMO Global Asset Management пред CNBC. Според него след днешната пресконференция вече няма съмнения, че Тръмп ще даде повече подробности за политиките си след като встъпи в длъжност.

Това обаче е и източник на напрежение за пазарите, предвид и поредицата от туитове и изявления на Доналд Тръмп, които предизвикаха сериозно безпокойство.

Отделно пазарът навлиза в новия сезон на отчетите, за който анализатори очакват да е сравнително добър. Въпросът е дали пазарът ще може да удържи еуфорията, особено ако финансовите резултати се окажат по-скромни от очакваното.

В края на сесията в Ню Йорк златото поскъпна до най-високото си ниво от седем седмици заради пресконференцията на Доналд Тръмп. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка през февруари добавиха 11,1 долара (0,9%) до 1 196 долара за тройунция.

Динамиката при златото се диктува основно от обменния курс на долара, който поевтиня в днешната сесия заради коментарите на Тръмп.

Цената на петрола се повиши по време на сесията на стоковата борса в Ню Йорк. Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през февруари поскъпнаха с 1,43 долара (2,8%) до 52,25 долара за барел, подкрепени от плановете на Тръмп за съживяване на икономиката.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации се понижи с 1,1 базисни точки до 2,368%, по 2-годишните – с 0,8 базисни точки до 1,164%, а по 30-годишните – 1,4 базисни точки до 2,957%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още