IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси очакват в застой данните за заетостта

Широкият индекс S&P 500 падна с по-малко от един пункт, а технологичният Nasdaq composite се представи най-силно, като нарасна с около 0,3%

23:25 | 01.09.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските борсови индекси останаха предимно без изменения в четвъртък, след като инвеститорите анализираха серия икономически новини в навечерието на ключовия доклад за заетостта в САЩ в петък.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average затвори с повишение от около 15 пункта, след като за кратко по време на сесията падна с над 100 пункта. Широкият индекс S&P 500 падна с по-малко от един пункт под влиянието на 1-процентов спад във финансовия сектор. При затварянето на сесията най-губещ беше секторът на компаниите за комунални услуги. Технологичният индекс Nasdaq composite се представи най-силно, като нарасна с около 0,3%.

Производственият индекс ISM отчете стойност от 49,4 пункта през август, най-слабото ниво от януари. Производственият PMI индекс на Markit същевременно е на равнище от 52 пункта. Стойностите над 50 пункта означават нарастване, а под 50 - свиване.

"ISM показа много лоша стойност", коментира пред CNBC Питър Кардило, главен пазарен икономист във First Standard Financial. "Той показва, че производството се е върнало към рецесията, а това дава основание на Фед да не променя лихвения процент през септември."

Производителността в САЩ през второто тримесечие е паднала с годишен темп от 0,6%, докато седмичните молби за помощи при безработица възлизат на 263 хил. - малко по-добра стойност от очакванията.

Четвъртък беше първият търговски ден на септември, който в исторически план е волатилен месец за акциите. ОТ 2006 г. насам индексът S&P записва движение от минимум 1%, независимо в коя посока, всеки септември.

Август приключи с понижение на S&P от 0,12 на сто, което сложи край на петмесечна серия на растеж.

На петролните пазари цената на американския лек суров петрол падна с 3,45% до 43,16 долара за барел заради подновените опасения от пренасищане на пазара след данните от сряда за резервите в САЩ.

Американските държавни ценни книжа поскъпнаха в четвъртък, като доходността по двегодишните ДЦК е близо 0,78%, а по 10-годишните - около 1,57%. Доларът поевтиня спрямо кошница от валути, като еврото се търгува за близо 1,12 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още