IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси затвориха на зелена територия

Инвеститорите анализираха изказването на Джанет Йелън,която заяви, че Фед може да реши да остави инфлацията да се засили още известно време

23:47 | 14.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-голямата част от акциите на американските компании поскъпнаха в петък, докато инвеститорите анализираха изказването на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън, силните банкови отчети и икономическите данни.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се повиши с над 150 пункта, преди да отстъпи до повишение от около 60 пункта, като книжата на Goldman Sachs допринесоха най-силно за ръста. Технологичният индекс Nasdaq composite остана почти без изменение.

Джанет Йелън заяви, че Фед може да реши да остави инфлацията да се засили още известно време. Тя изтъкна, че в икономиката се наблюдава необичайна тенденция на слабо търсене спрямо силно предлагане, което прави разумен въпроса "дали може да е възможно да се обърнат тези неприятни странични ефекти в предлагането, като временно се води "икономика с високо налягане" със силно търсене и затегнат трудов пазар".

"Мисля, че пазарът тълкува това като възможност Фед да не повиши лихвите през декември. Не го вярвам, но мисля, че така го тълкува пазарът", коментира пред CNBC Питър Кардийо, главен пазарен икономист във First Standard Financial.

По-рано в петък председателят на Фед за Бостън Ерик Розенгрен заяви пред CNBC, че мнението му не се е променило, но икономическите условия са променени. Той посочи, че лихвите трябва да се вдигнат, защото икономиката е близо до достигането на пълна заетост и целта си от 2% инфлация.

Междувременно JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup отчетоха по-добри резултати от очакванията.

"Говорихме за преход от пазар, движен от централните банки, към пазар, движен от отчетите, и точно това виждаме тук", коментира Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в Baird.

Банковите акции поскъпнаха след трите положителни банкови отчета, като борсово търгуваният фонд SPDR S&P Bank ETF се повиши с около 0,6%.

Ник Райх, главен изпълнителен директор на The Earnings Scout, заяви, че сезонът на отчетите започва добре. От 34 компании от състава на S&P 500, които обявиха финансовите си резултати в петък сутринта, 79% надхвърлиха прогнозите на Wall Street за печалба на акция.

Над 80 компании от S&P трябва да публикуват отчетите си следващата седмица, като сред тях са Bank of America, Netflix, BlackRock, Goldman Sachs и United Continental.

Продажбите на дребно в САЩ се повишават с най-рязък темп от три месеца насам, стана ясно днес.

Доходността по американските държавни ценни книжа регистрира бързи противоположни движения в петък, като по двегодишните е 0,835%, а по 10-годишните е 1,789%.

Цената на американският лек суров петрол се понижи с 0,18 на сто до 50,35 долара за барел.

Фючърсите на златото с доставка през декември поевтиняха с 2,60 долара до 1 255 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още