IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в САЩ откриват последното тримесечие със спадове*

Инвеститорите следят макроикономическите новини и цените на петрола

17:42 | 03.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси се търгуват с понижения в сряда – първия борсов ден от последното тримесечие, съобщава CNBC. Инвеститорите следят макроикономическите новини и цените на петрола.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с около 70 пункта, като най-много натежава IBM. Широкият индекс S&P 500 записва спад от около 0,4%, като най-много изостава секторът на недвижимите имоти. Технологичният бенчмарк Nasdaq също изтрива 0,4% от стойността си.

„Имахме доста силна сесия в петък и това подкрепя отдръпването днес“, казва Кейти Стоктън, главен технически стратег в BTIG. Тя обаче допълва, че краткосрочната инерция остава стабилна.

Американският лек суров петрол WTI и европейският бенчмарк Брент поскъпват със скромните 0,05% до съответно 48,26 долара и 50,22 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,12% до 1 315,50 долара за тройунция.

Подробности около договорката за понижаване на добива в ОПЕК, постигната миналата седмица в Алжир, се очакват едва на официалното заседание на картела през ноември във Виена.

„Ако наистина има понижение на добива, дори и малко, или дори замразяване на добива, това биха били най-добрите новини за последните две години“, казва Питър Кардийо, главен пазарен икономист във First Standard Financial.

В сферата на макроикономиката индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор се понижава до 51,5 пункта – най-ниското ниво от три месеца.

„Американските производители сигнализират, че има поредно умерено повишение и в обемите на продукцията, и в новите поръчки през септември, но данните показват, че има допълнителна загуба на инерция след скорошния връх, отчетен през юли“, коментират от частната компания Markit, автор на проучването.

PMI индексът на Института за управление на предлагането (ISM), също в сферата на производството през септември, записва ръст от 49,4 пункта през август до 51,5 пункта през септември. Разходите в строителството се понижават с 0,7% през август, което е по-голям спад от очаквания в размер на 0,2%.

Nissan отчете ръст в продажбите на автомобили с 4,9% и надмина очакванията. При Ford има спад в продажбите от 8%, което обаче е по-добре от очакваното понижение от 8,5%. Продажбите на Toyota растат с 1,5%. През деня ще има още данни от редица автопроизводители.

Едно евро се обменя за 1,1208 долара, а курсът на йената е 101,62 йени за долар.

Британският паунд поевтинява с 1,23% до 1,2819 долара.

Доходността по държавните облигации се повишава, като тази по 2-годишните книжа е 0,794%, а тази по 10-годишните е 1,619%.

*Данните са актуални към 17:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още