IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет отново разкритикува високите такси на мениджърите на активи

Според милиардера инвеститорите трябва „да се придържат към индексните фондове с по-ниски такси“

17:55 | 25.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Милиардерът Уорън Бъфет, чийто избор на акции през последните няколко десетилетия превърнаха Berkshire Hathaway в един от най-успешните конгломерати, в събота за пореден път разкритикува индустрията за управление на инвестициите, заявявайки, че инвеститорите трябва „да се придържат към индексните фондове с по-ниски такси“.

„Когато трилиони долари се управляват от трейдъри на Wall Street, които начисляват високи такси, обикновено мениджърите са тези, които прибират изключително големи печалби, а не клиентите“, каза Бъфет, смятан за един от най-добрите инвеститори в света, в годишното си писмо до акционерите.

„И малките, и големите инвеститори трябва да се придържат към индексните фондове с по-ниски такси“.

Ройтерс припомня, че Бъфет често изказва убеждението си, че повечето фондови инвеститори ще се справят по-добре с индексните фондове с по-ниски такси, отколкото плащайки високи такси на мениджърите, които често не се справят добре.

По време на финансовата криза Бъфет се обзаложи с компанията за управление на активи Protege Partners за 1 млн. долара, че фондовият индекс Vanguard S&P 500 ще се представи много по-добре от няколко групи хедж фондове за период от 10 години до края на 2017 г. Засега индексният фонд отчита ръст от 85,4%, каза Бъфет, а групите хедж фондове – между 2,9% и 62,8%.

По този повод Бъфет заяви, че данните „не оставят място за съмнение“, че ще спечели баса. Той планира да дари парите на благотворителната организация Girls Inc of Omaha.

Berkshire Hathaway обяви в събота, че печалбата за четвъртото тримесечие се е увеличила с 15% в сравнение със същия период на миналата година, подпомогната от доброто представяне на инвестициите и дериватите.

Нетната печалба се е увеличила до 6,29 млрд. долара, или 3823 долара за акция клас А, от 5,48 млрд. долара, или 3333 долара на акция, през четвъртото тримесечие на годишна база.

Оперативната печалба за периода е спаднала с 6% до 4,38 млрд. долара, или 2665 долара за акция, от 4,67 млрд. долара, или 2843 долара за акция.

Средната оценка на анализаторите бе за оперативна печалба от 2716,60 долара за акция, посочва Thomson Reuters.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още