IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron съкращава поне 6 хил. работни места заради срива на петрола

Печалбата на втората най-голяма петролна компания в САЩ за третото тримесечие все пак надмина очакванията

17:26 | 30.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Петролната компания Chevron Corp. обяви, че ще намали работната си сила с около 10% заради най-лошия срив на цената на петрола от 80-те години насам. Компанията все пак отбеляза печалба за третото тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите, съобщава Bloomberg.

Chevron заяви в петък, че съкращава между 6000 и 7000 работни места, които включват 1500-те съкращения, обявени по-рано през тази година. Компанията отчита печалба от 1,09 долара на акция, с 33 цента над средната оценка на 21 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Печалбата от рафинирането на петрол в горива е скочила с 59% до 2,2 млрд. долара.

Разходите през 2016 г. ще бъдат с 25% по-малко от тазгодишните, обяви председателят и главен изпълнителен директор на Chevron Джон Уотсън.

„Очакваме нови ограничения на разходите през 2017 и 2018 г.“, каза Уотсън. „Фокусирани сме върху подобряване на постиженията ни, променяйки резултатите, които са под наш контрол“.

Цената на петрола сорт Брент, бенчмарк на суровия петрол, използван в по-голямата част от света, се е понижила наполовина от юни 2014 г. насам средно до 51,30 долара през периода юли-септември. След кратко възстановяване петролът навлезе за втори път на меча територия, година след като лавината доставки от американските шистови полета и Персийския залив наводниха пазарите в момент на забавящ се ръст на търсенето от Китай и други развиващи се икономики.

Уотсън изпитва трудности с плановете за повишаване на производителността с 20% до края на 2017 г., но продължава да изплаща дивиденти на инвеститорите, макар че забавянето на икономическия растеж се отразява негативно на капиталовия поток за втория най-голям производител на петрол в САЩ.

Акциите на Chevron отбелязват спад от 20% от началото на годината досега, което вероятно ще доведе до най-лошото му годишно представяне от 2002 г. насам. Всяко понижение от 1 долар на средната цена за тримесечието на цената на Брента намалява капиталовия поток на Chevron с между 325 и 350 млн. долара.

Очаква се компанията да надвишава капиталовия си поток до поне края на 2016 г., сочи средната оценка на шестима анализатори в проучване на Bloomberg. Понижението от почти 45% на цената на петрола сорт Брент през последната година представлява най-стръмния 12-месечен спад от 1988 г. насам, сочат данни на Bloomberg.

Нетната печалба за тримесечието се е понижила до 2,04 млрд. долара от 5,59 млрд. долара, или 2,95 долара на акция, спрямо същия период на миналата година, заяви Chevron. Отчетът бе представен преди отварянето на борсата в САЩ. Акциите на Chevron поскъпнаха с 0,1% до 89,89 долара в четвъртък в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още