IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джером Пауъл: Аргументът в подкрепа на по-високи лихви в САЩ набра сила

По думите на управителя във Фед търпението на централната банка, що се отнася до повишаването на лихвите, е изплатило дивиденти

20:13 | 29.11.16 г.
<p>
	Джером Пауъл.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джером Пауъл. Снимка: Архив Ройтерс

Аргументът в подкрепа на повишение на лихвите в САЩ със сигурност набра сила от последното заседание на Федералния резерв насам. Това заяви Джером Пауъл, който е управител в американската централна банка, цитиран от CNBC.

Данните показват, че икономиката расте със здрав темп, стабилно увеличение на заетостта и инфлация, която постепенно се движи към 2%“, казва Пауъл.

По думите му търпението на Фед, що се отнася до повишаването на лихвите, е изплатило дивиденти. Той все пак той предупреди, че прекалено бавното затягане на паричната политика може да накара Комисията операциите на открития пазар рязко да вдигне ставките, за да избегне прекалено надвишаване на макроикономическите си цели.

Американската икономика е разумно близо до постигане на пълна заетост и 2% инфлация“, казва Пауъл. „Но икономиката все още е изправена пред предизвикателство в средносрочен и дългосрочен план“, посочва той. „Застаряващо население означава по-бавен растеж, ако всички останали фактори останат същите. Ако стандартът на живот продължи да се повишава, се нуждаем от политики, които да подкрепят производителността на труда и да позволят на динамичната ни икономика да генерира широк ръст в благосъстоянието“, смята централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още