IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп ще организира среща на високо равнище за реформиране на ООН

Срещата ще бъде точно преди откриването на тазгодишното откриване на Общото събрание на ООН

09:27 | 02.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предвижда да организира на 18 септември среща на високо равнище в Ню Йорк с цел да се реформира ООН, казаха дипломати, цитирани от Франс прес.

На тази дата се предвижда да бъде приета политическа декларация, ден преди началото на годишното Общо събрание на ООН на ниво държавни и правителствени ръководители.

Това ще е първото Общо събрание на Доналд Тръмп и на френския президент Еманюел Макрон, както и за Антониу Гутериш в качеството му на нов генерален секретар на световната организация.

В подготвения документ има десет заявления и ангажименти. Целта му е да подкрепи вече задействания от Гутериш процес на реформи, за да може ООН да стане "по-ефикасна и резултатна" според точка втора от текста.

Документът, който Вашингтон е споделил с петнадесетина страни от всички континенти като Канада, Великобритания, Китай, Сенегал и Йордания, но не и Франция, подчертава в точка шеста необходимостта да се намалят дублиранията в множеството служби на ООН.

Текстът, който не е с обвързващо действие, настоява в точка девета върху необходимостта генералният секретар на ООН да постигне "конкретни промени" в системата на организацията за по-добрата ѝ работа в областите на хуманитарната помощ, икономическото развитие и мира.

САЩ са най-големият приносител в бюджета на ООН. Те поемат 28,5 процента от бюджета ѝ за мироопазващи операции, който е 7,3 милиарда долара, и 22 процента от бюджета ѝ за функциониране, който достига 5,4 милиарда долара.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
брао, евала и без тва тая "организация" нищо не прай, а само паразитира с разни Кристалини Мристалини тия нищо не праят и тряя се уволнят всички дипломатчета до крак !!! Кат Мария Гаргамел в ЕС депутатка ама с общинско жилище, тва треа се забрани да се спре и да им се боднат данъци на тия коппелдаци. Евала на Тръмпов ако мое и ООН да не се изживява на наддържава както в САЩ така и по цял свят ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още