IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones с първа 4-месечна печеливша серия от 2014 г. насам

S&P 500 записа 3-месечна поредна серия, а Nasdaq изпрати май с 2,7% ръст

23:30 | 31.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Основните индекси на Wall Street приключиха последната търговска сесия за май в различни посоки. Инвеститорите анализираха публикуваните данни и очакват по-важните за седмицата, за да добият по-голяма представа за евентуалния момент, в който лихвените проценти в САЩ ще тръгнат нагоре, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,48%, или с 86,09 пункта, до 17 787,13 пункта. Dow Jones e на плюс за месеца с около половин процент и записа първата си четиримесечна печеливша серия от 2014 г. насам.

Широкият индекс Standard & Poor‘s 500 изтри 0,1% от стойността си до 2 096,95 пункта. Бенчмаркът се повиши с 1,6% през май, като така отчете първите си три последователни месеца с ръстове от 2014 г. насам. Той не успя да затвори над психологическата граница от 2 100 пункта, която за кратко премина по време на сесията. S&P 500 затвори над това ниво само два дни тази година - на 19 и 20 април.

От своя страна технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес единствен е нагоре с 0,29% до 4 948,06 пункта. Индексът изпрати месеца с 2,71% ръст.

Това бе първата сесия от новата седмица, тъй като фондовите пазари в САЩ бяха затворени в понеделник.

Сред данните от деня индексът на потребителското доверие на Conference Board отчита понижение от 94,7 пункта през април до 92,6 пункта през май.

Индексът на промишлената активност на Фед в Далас пък се смъкна от -13,9 пункта през април до -20,8 пункта през май.

Потребителските разходи се увеличават с 1% на месечна база през април, което е най-големият ръст от шест години насам. Личните доходи нарастват с 0,4%. Базисният индекс за потребителските разходи (Personal consumption expenditure - PCE), който изключва хранителните продукти и енергията, расте с 0,2 на сто на месечна база през четвъртия месец от годината.

Съставният индекс S&P/Case Shiller за цените на жилищата в 20 от най-големите градове в САЩ нарасна с 5,4% на годишна база през март, оказвайки се над очакванията на анализаторите за покачване от 5,2 на сто.

„Данните от днес някакси излъчваха смесени настроения“, коментира главният инвестиционен директор на BMO Private Bank Джак Албин. „Най-вероятно инвеститорите все още претеглят влиянието на едни по-високи краткосрочни лихвени проценти.“

В петък ще бъде публикуван правителственият доклад за пазара на труда, а преди това, в четвъртък, ще има данни за новите работни места в частния сектор и за молбите за обезщетения при безработица.

На пазарите на суровини цената на фючърсите върху нефта WTI се покачи с 0,47% до 49,10 долара за барел.

От своя страна контрактите върху златото с доставка през август прибавиха 80 цента към стойността си до 1 217,50 долара за тройунция.

На корпоративния фронт Boeing поведе губещите в състава на Dow Jones, след като акциите на компанията поевтиняха с 2,4% до 126,15 долара.

На валутните пазари доларовият индекс се повишава леко, като едно евро се обменя за 1,113 долара, а курсът на японската валута е 110,70 йени за долар.

На облигационните пазари доходността по 2-годишните държавни облигации намаля до 0,9% от 0,938%, което бе най-високата стойност от една седмица. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се потопи до 1,84%, след като нарасна до 1,89% - най-високото ниво от края на април.

Повече за ситуацията на пазарите можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още