IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones удържа рекорда благодарение на акциите на Goldman Sachs

Пазарната оценка на банката достигна нивата отпреди кризата от 2008 г. заради очакващите се регулаторни облекчения от новата власт в САЩ

23:24 | 01.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Dow Jones отново приключи на рекордно високо равнище, въпреки спадовете при повечето американски акции в днешната сесия.

Индексът на “сините чипове” беше подкрепен от акциите на Goldman Sachs, добрите данни за производството в САЩ и продължаващия силен ръст на цените на петрола след споразумението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за намаляване на добивите от вчера.

Dow Jones се повиши с 0,36% в днешната сесия до 19 191 пункта, след като акциите на Goldman Sachs поскъпнаха с 3,35%, а на General Electric – с малко над 3%. Най-губещата позиция в състава на индекса са акциите на Intel, които изтриха 2,7%.

Акциите на банката поскъпнаха до най-високото им ниво отпреди финансовата криза от 2008 г. заради перспективите й за развитие в светлината на  задаващата се нова администрация в Белия дом и евентуалните регулаторни облекчения.

S&P 500 записа спад от 0,35% до 2 191 пункта. Най-силен натиск върху индекса оказаха акциите на компаниите от сектора на технологиите и имотите, както и комуналните компании – съответно 2,29%, 1,56% и 0,9%.

Nasdaq изтри 1,36% до 5 251 пункта заради силния спад на технологичните акции.

“Това, което виждаме в момента, е промяна на секторите, които бяха водещи преди президентските избори, с други след вота”, коментира Адам Сархан от 50 Park Investments пред CNBC. Според него обаче това не може да се игнорира, защото подобни промени не се наблюдават в “здрави, бичи пазари”.

Вчера и Dow, и S&P постигнаха рекордни стойности, от които се отдръпнаха заради резкия ръст на цените на енергията, припомня медията. Сряда беше и последният ден на ноември, което също влияе на търговията.

Що се отнася до икономическите новини от днес, производственият индекс на Markit за ноември достига 54,1 пункта. Основен двигател на ръста са вътрешните продажби, тъй като новите промишлени поръчки от чужбина отбелязват минимално увеличение.

Инвеститорите очакват данните за пазара на труда в САЩ, които ще бъдат публикувани утре. Те биха дали индикации за евентуално решение на американския Федерален резерв за увеличаване на лихвите.

Фючърсите на петрола поскъпнаха до 6-седмичен максимум, след като цените разшириха ръстовете и в днешната сесия заради споразумението на ОПЕК за замразяване на добивите.

В края на търговията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол поскъпнаха с 1,62 долара (3,3%) до 51,06 долара за барел.

Фючърсите на златото със срок на доставка през февруари поевтиняха с 4,5 долара (0,1%) до 1 169,4 долара за тройунция. Инвеститорите в момента разпродават активите, считани за убежища, за сметка на акциите и петрола.

Понижението в цената на златото обаче остана ограничено заради възстановяването на акциите, петрола, доходността по държавните облигации и долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още