IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът "Тръмп" върху щатските борси отслабва

Американските борсови индекси се понижиха след три седмици на растеж

23:45 | 28.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските индекси се понижиха в понеделник под влиянието на финансовия сектор и на фона на отслабването на борсовия подем след президентските избори в САЩ и предстоящата ключова среща на ОПЕК.

"Мисля, че пазарът си поема дъх", коментира пред CNBC Ранди Уорън, главен инвестиционен директор в Warren Financial. "Има много песимизъм, че подемът заради Тръмп ще приключи, но не мисля, че има причина да го направи."

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се понижи с около 50 пункта, като акциите на Visa натежаха най-силно. Широкият индекс S&P 500 загуби около 0,5%, като финансовият сектор заличи около 1,4 на сто. Технологичният индекс Nasdaq composite се понижи с 0,6%. Индексът Russell 2000, който следи компании с малка капитализация, падна с около 1,3%, слагайки край на продължила 15 дни печеливша серия - най-дългата от 20 години.

"След три седмици повишения и 15-дневна серия от повишения на Russell 2000 трябва да забавим темпото", казва Арт Хоугън, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities. "Имаме усещането, че се насочваме към администрация, която ще е по-ориентирана към бизнеса."

Основните борсови индекси в САЩ растяха след изненадващата победа на Доналд Тръмп над Хилари Клинтън на изборите, защото се повишиха очакванията за фискални стимули и данъчни облекчения. След изборите Dow, S&P и Nasdaq записаха триседмични серии на растеж и достигнаха рекордно високи стойности.

На петролния пазар фючърсите на американския лек суров петрол West Texas Intermediate с доставка през януари поскъпнаха с 2,21% до 47,08 долара за барел, след като Dow Jones съобщи, че иракският петролен министър е заявил, че Ирак ще си сътрудничи с другите страни от ОПЕК за постигането на споразумение за намаляване на добива.

Цените на петрола, както и на златото, получиха подкрепа и от щатския долар, който спря поскъпването си в понеделник, след като повиши стойността си с близо 4% след изборите в САЩ.

Цените на американските държавни ценни книжа се повишиха днес, като доходността по 2-годишните падна до 1,107%, а по 10-годишните - до 2,314%.  Щатският долар поевтиня с 0,2 на сто спрямо кошница от валути, като еврото се продава за близо 1,061 долара, а йената - на ниво от 101,3 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още