IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните и финансовите компании подкрепиха ръста на Wall Street

Петролът поскъпна с над 2% след данните за спад на запасите в САЩ с 3 млн. барела

23:42 | 05.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските фондови борси приключиха сесията с повишения на основните индекси в сряда, като най-добре се представиха енергийният и финансовият сектор.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average добави около 110 пункта, като поскъпването на акциите на Goldman Sachs, Boeing и Caterpillar допринесе най-много за ръста.

"Ние смятаме, че пазарът започва да приема, че лихвите ще бъдат повишени", коментира пред CNBC Томас Уилсън, старши инвестиционен мениджър в Brinker Capital. "Интересно е, защото пазарът беше достигнал етап, на който добрата новина се възприемаше като лоша. Мисля, че пазарът вече се отдалечава от този етап и това е добре."

Широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,4 на сто, като финансовият и енергийният сектор се разшириха с по над 1% и оглавиха печелившите сектори. Технологичният Nasdaq се покачи с около 0,5 на сто.

Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха с 2,34% до 49,83 долара за барел, което е най-високото равнище от юни. Те бяха подкрепени от положителни новини за запасите, след като американската Администрация за енергийна информация разкри в сряда, че резервите от суров петрол в САЩ са намалели с 3 млн. барела през миналата седмица. Това е пета поредна седмица на спад.

Цените на петрола се повишиха и по-рано през сесията, след като Американският петролен институт оповести, че запасите от петрол в САЩ са се свили със 7,6 млн. барела.

Доходността по американските държавни ценни книжа се повиши, като по 2-годишните достигна около 0,83 на сто, а по 10-годишните е около 1,72%.

Американският долар се търгуваше почти без изменение спрямо кошница от валути, след като ден по-рано достигна най-високото си равнище от близо два месеца. Еврото почти не отбеляза промяна спрямо долара, като е на ниво от близо 1,121 долара за евро, а йената се понижи до 103,57 йени за долар.

Фючърсите на златото с доставка през декември поевтиняха с 1,10 долара до 1 268,60 долара за тройунция, след като във вторник записаха най-слабия си ден от 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още