IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните компании поведоха ръстовете на борсите в САЩ

Американският лек суров петрол WTI поскъпна с 3% до 51,44 долара за барел, докато фючърсите върху европейския бенчмарк Брент достигнаха едногодишен връх

23:11 | 10.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси поскъпнаха в понеделник – ден след втория кандидатпрезидентски дебат и на фона на поскъпващ петрол, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави близо 90 пункта, като най-голям принос имат Apple и Boeing. Широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,5%, като енергийният сектор отчете ръст от 1,5 на сто, а технологичният бенчмарк Nasdaq записа ръст от 0,7%.

“Имаме повече яснота за изборите в САЩ, като несигурността се понижава. Имаме по-малко несигурност от страна на ОПЕК и това е бичи сигнал за фондовите пазари”, казва Адам Сархан, главен изпълнителен директор на Sarhan Capital.

Американският лек суров петрол WTI поскъпна с 3% до 51,44 долара за барел, докато фючърсите върху европейския бенчмарк Брент достигнаха едногодишен връх след изказването на руския президент Владимир Путин, По-рано днес той заяви, че страната му е готова да подкрепи понижение на добива на петрол. Освен това Путин и турският президент Реджеп Ердоган подписаха днес споразумение за изграждането на газопровода „Турски поток“.

Инвеститорите следяха и дебата между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън в неделя, на който личните нападки сякаш взеха превес над политиките. Според Питър Кардийо, главен пазарен стратег във First Standard Financial пазарите не могат да определят кой от двамата претенденти е победителят в дебата.

Мексиканското песо поскъпна с 2% спрямо долара в понеделник. Валутният курс се смята за лакмус за търговията по време на предизборната кампания предвид намерението на Тръмп да построи ограда по мексиканската граница, ако спечели битката за Белия дом. Освен това той неведнъж заявяваше, че би прекратил членството на САЩ в Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA).

“Тръмп имаше по-добра вечер в сравнение с предишното си представяне срещу Хилари Клинтън, но проучванията показват, че кандидатът на демократите ще отиде в Белия дом”, казва Джеръми Клайн, главен пазарен стратег във FBN Securities.

В понеделник нямаше ключови макроикономически новини, тъй като в САЩ е официален празник по случай Деня на Колумб. Фондовият пазар е отворен, но дълговият е затворен.

В корпоративната сфера фармацевтичната компания Mylan се съгласи да плати 465 млн. долара за споразумение с властите заради скандала със завишените цени на антиалергичния продукт EpiPen. Акциите на Twitter се сринаха с над 13%, след като Bloomberg съобщи, че платформата за микроблогове вероятно няма да бъде купена от друга компания.

Доларът поскъпна с около 0,28% спрямо кошница валути, като едно евро се обменяше за 1,114 долара, а курсът на йената беше 103,7 йени за долар. Трейдърите следяха и британския паунд, като валутата се обменяше за 1,236 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още