IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция иска временно да прекъсне преговорите за свободна търговия ЕС-САЩ

Става дума за 15-дневно прекъсване за получаване на информация по случая с подслушването на европейски политици от САЩ, заяви говорителка на правителството

16:30 | 03.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Говорителкатана френското правителство Наджа-Вайо Белкасем. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Говорителкатана френското правителство Наджа-Вайо Белкасем. Снимка: Ройтерс

Франция иска да прекъсне преговорите за установяването на зона за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ на фона на скандала около електронното следене на американските специални служби в Европа, заяви говорителката на френското правителство Наджа Вайо-Белкасем, цитирана от ИТАР-ТАСС.

„Не става дума за пълно прекратяване на преговорния процес за зоната за свободна търговия, но ни се струва разумно временно да го прекъснем за 15 дни, за да избегнем споровете и да получим необходимата информация“, каза Вайо-Белкасем.

Няколко средства за масова информация, сред които британският вестник Guardian, твърдят, че обект на следене и подслушване са били 38 чужди посолства и представителство в САЩ, сред които и такива на държави от ЕС, Индия, Мексико и Южна Корея.

Медиите се позовават на разкритията на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън. Според предоставените от него данни американските разузнавачи са проникнали в компютърните и телефонните мрежи на 3 сгради: представителствата на ЕС във Вашингтон и ООН, както и в централата на Европейския съвет в Брюксел, където се провеждат срещите на високо равнище на ЕС.

Само във Франция американските специални служби записват ежедневно до 2 млн. телефонни разговора.

От Европейската комисия вече обявиха, че скандалът с подслушването на преговорите на високопоставени длъжностни лица на ЕС няма да повлияе върху провеждането на първия кръг от преговорите за зоната за свободна търговия, който трябва да продължи през този месец във Вашингтон. От ЕК обаче подчертаха, че за успеха на преговорите в отношенията между двете страни трябва да бъдат върнати „прозрачността и яснотата“.

От комисията, както и от засегнатите от скандала държави-членки на ЕС, вече поискаха разяснения от САЩ.

От службата на директора на националното разузнаване на САЩ обаче подчертаха, че не планират да коментират публично съобщения за евентуална разузнавателна дейност въпреки обещанието на американското правителство да предостави обяснения по дипломатически път.

За създаването на трансатлантическата свободна икономическа и търговска зона бе обявено на неофициалната среща САЩ-ЕС преди откриването на срещата на високо равнище на групата на най-големите световни икономики Г-8 в ирландския курорт Лох Ерне, проведена преди 2 седмици. Смята се, че при постигането на споразумение ще бъде създадена противотежест на бързо развиващите се икономики и особено на Китай.

Предварителните оценки сочат, че положителното приключване на процеса ще отнеме между една и половина и две години. Ако бъдат реализирани всички планове за търговски споразумения на Г-8, това ще позволи да се увеличи световният брутен вътрешен продукт с 1 трилион долара. Икономическият ефект от евентуалното създаване на зона за свободна търговия между ЕС и САЩ се измерва в стотици милиарди долари.

Постигането на споразумение ще позволи създаването на около 2 млн. нови работни места.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че постигането на договореност с ЕС „ще бъде един от приоритетите“ на неговата администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още