IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И американските борси се оцветиха в червено

Ново проучване за Brexit и спадът на доходността на редица глобални облигации повлияха на настроенията

23:16 | 10.06.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските борси също бяха залети от червена вълна в петък, след като ново проучване във Великобритания за излизането на страната от Европейския съюз (ЕС) показа сериозен ръст на поддръжниците на лагера за напускане спрямо този за оставане, съобщава CNBC. Настроенията се оказаха под натиск и заради спада на доходността на редица глобални облигации.

Това [проучване] удари пазара“, казва Андре Джейми, глобален стратег по валутите и лихвените проценти в Barclays. Еврото и паундът поевтиняха сериозно спрямо американския долар след представянето на резултатите от допитването от The Independent.

Това проучване, то с нищо не е по-особено спрямо останалите. Това просто е последното, а все повече приближаваме събитието“, допълва той.

Великобритания ще гласува дали да излезе или остане в ЕС на 23 юни, седмица след срещата на Федералния резерв през юни.

Индексът на щатския долар се търгуваше с над половин процент по-високо, като еврото достигна близо 1,126 долара, а йената – 106,7 йени за долара. Паундът удари 1,418 долара – най-ниското му ниво спрямо зелената валута от средата на април.

Основният индекс Dow Jones industrial average се търгуваше с над 150 пункта по-ниско. Goldman Sachs се отрази най-зле на индекса, като повечето от компаниите отчетоха спадове.

Акциите бяха под натиск и от последното поевтиняване на петрола и спада на финансовия сектор, след като доходността по глобалните облигации продължи да се понижава.

Мисля, че всички са изплашени от европейските акции, особено DAX, който се срина днес. Всички стават все по-нервни и объркани днес. Те се страхуват от възможността доходността по 10-годишните германски ДЦК да спадне под нулата“, казва Джеръми Клайн, главен пазарен стратег във FBN Securities.

Основният индекс S&P 500 се опита да се задържи над психологическата граница от 2100 пункта, но все пак завърши под нея, като телекомите се търгуваха с 1% нагоре. Енергийните и финансовите компании обаче отчетоха спад от 1% и повече в следобедната търговия.

Фючърсите върху американския суров петрол се понижиха с 1,49 долара, или 2,95%, до 49,07 долара за барел, а тези върху петрола сорт Брент отчетоха понижение от 1,43 долара, или 2,8%, до 50,52 долара за барел.

Мисля, че отново сме обратно към петрола“, казва Дан Веру, главен инвестиционен директор в Palisade Capital Management.

В критична точка сме. Не знам дали ще тръгнем нагоре или надолу. Има аргументи и за двете посоки“, казва той.

На облигационните пазари доходността по 2-годишните държавни ценни книжа спадна до 0,7345% до най-високите си нива от средата на март, а на 10-годишните облигации достигна до 1,6353%.

На пазара на суровините фючърсите върху златото се вдигнаха с 0,3% до 1275,90 долара за тройунция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Ако един потребител реши да отиде до магазина и да си купи кола, кой ще е по-важният за него - този, който произвежда колите, или този, който произвежда парите? В най-добрият случай бих казал, че те ще са ЕДНАКВО важни за него. Когато потребителят си купи колата, тя става НЕГОВА, а не на производителя, въпреки, че производителят я е произвел. Точно както преди това парите са си били НЕГОВИ, въпреки, че са от печатани от някоя централна банка. Така че - кой е най-важният в случая за икономиката? Важни са и производителите на коли, и производителите на пари, но НАЙ-ВАЖЕН е потребителят. Без него нямаше да има нито пари, нито коли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Истината е, че нито прекрасните и благородни хора от Федералния, нито армията от чиновници и бюрократи на ЕС, която по численост надхвърля британската армия имат влиянието, което с такова голямо желание си приписват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Ама защо сме толкова сигурни, че точно новите проучвания за Brexit са повлияли на борсите отвъд океана? Да не би от инвестора да са попитали всички инвеститори защо са продавали? Дали ИЗОБЩО са попитали някого ЗАЩО е продавал? Много се съмнявам. Те са написали статията така, както им е било поръчано да я напишат. Това е неистовото желание на някои политици да се представят за много важни. Преди време един човек беше изследвал докладите на Федералния резерв и беше казал, че те са главно два вида. Единият - когато нещата в икономиката вървят добре. Тогава се казва, че това се случва ПОРАДИ усилията на резерва. Тръгнат ли на зле, то това, естествено е ВЪПРЕКИ усилията. На някои хора много им се иска да управляват СВЕТА. И много се паникьосват, когато се окаже, че това не е така. Тогава те започват да си измислят доводи и да пишат статии така, че поне да ИЗГЛЕЖДА, че го управляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Тва не са финансови пазари а глобална рулетка....сякаш фабриките на англия ще се изпарят и няма да произвеждат нищо вече а самата англия ще се пренесе на марс и там ще има пропаст а дакса все едно е индекс на цяла европа а не на германия и без значение дали англия ще е в ес мержани и адидаси и милка все ще се консумират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още