IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM притисна Dow Jones*

Компанията се отказа от прогнозата си за печалбата за 2015 г., ще обяви новата прогноза през януари

18:08 | 20.10.14 г.
IBM притисна Dow Jones*

Сесията на Wall Street започна с превес на оптимизма, като S&P 500 се повишава с 0,3% до 1 892 пункта, а Nasdaq добавя 0,56% до 4 282 пункта.

Само Dow Jones отбелязва спад – с 0,23% до 16 342 пункта, воден от акциите на International Business Machines (IBM), които поевтиняват с над 7 на сто, Cisco Systems, които изтриват 1,76%, и Caterpillar, които спадат с 1,2%.

Пазарната оценка на IBM се срина до най-ниско равнище от над 4 години заради бавната адаптация и трансформация на компанията към пазара. Това я принуди да изостави прогнозите си за печалбата за 2015 г., пише Bloomberg.

Компанията обяви днес, че ще промени прогнозите си през януари, като изостави петгодишните си усилия да засили печалбите. В по-ранната търговия акциите й се сриваха и с над 8 на сто, като Dow изтри близо 120 пункта, но част от загубите се компенсираха.

IBM се изправя пред по-слаби от очакваното продажби на софтуер и по-ниска продуктивност в сферата на услугите. Потребителите все повече се пренасочват към облачните услуги, което принуди компанията да съкращава още работни места.

В момента концернът е в процес на създаване на отделно звено за облачни услуги. Компанията купи през 2013 г. SoftLayer Technologies Inc. за 2 млрд. долара заради навлизането на пазара на облачни услуги, а през тази година обяви, че ще осигури още 1,2 млрд. долара, за да засили центровете си за данни.

“Като изключим IBM, движенията на пазара са доста добри”, коментира пред CNBC Джак Ейблин от BMO Private Bank. “Колкото повече инвеститори се фокусират върху фундаменталните фактори и подобряването на икономиката и печалбите, толкова повече те ще се чувстват окуражени да инвестират”, допълва той.

Акциите на Apple поскъпват с малко под 2 на сто. Компанията ще публикува отчета си днес след края на сесията.

* Актуално към 17.35 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още