IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Предизвикателствата пред американския пазар на труда остават

Председателят на Федералния резерв призова за развитие на образованието и работната сила

21:53 | 28.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън заяви, че предизвикателствата пред американския пазар на труда остават, включително концентрирането на по-висока безработица сред бедните и малцинствените общности. Тя призова за по-добро образование и обучение, така че икономиката да работи за всички американци, съобщава Bloomberg.

Макар че икономиката като цяло се възстановява и пазарът на труда се подобрява значително от рецесията насам, участъците на постоянно високата безработица, както и други предизвикателства, остават“, каза тях в изказване във Вашингтон във вторник.

Централните банкери на САЩ постепенно премахват паричните стимули, след като инфлацията се връща отново към целевата 2%. На ниво от 4,7% през февруари нивото на безработица в страната е на нивото от максимална заетост според Фед.

Йелън не обсъди паричната политика в коментара си пред Националната коалиция за реинвестиции в общностите. Тя спомена няколко програми за развитие на образованието и работната сила, които могат да помогнат да се преодолеят различията в малцинствените общности, например програми за детска грижа в учебни кампуси, стажове и техническо образование.

Нивото на безработица сред афроамериканците е било 8,1% през февруари, което е на половината от върховото равнище от 16,8% през март 2010 г. след финансовата криза и рецесията. Нивото на безработица сред испаноговорящите е била 5,6% спрямо върха след рецесията от 13% през август 2009 г.

Значителните промени на пазара на труда през последните години в резултат на глобалната конкуренция и технологичния напредък – и новите и променящите се умения, които тези умения изискват – правят развитието на работната сила по-важно от всякога“, каза Йелън. „За щастие програми като тези, които подчертах днес, могат да помогнат за решаването на тези предизвикателства по по-целенасочен начин, отколкото Федералният резерв може чрез паричната политика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
StraightForward
преди 7 години
Имах предвид, че в България заплатите са УНИЗИТЕЛНО СМЕШНИ, КАКТО И ПОЛОВИНАТА РАБОТОДАТЕЛИ, ВИЕ НИ ЗАНИМАВАТЕ С РАЗВИТИТЕ ПАЗАРИ, ПОНЕ СРАВНЯВАЙТЕ ПРАВИЛНО !?? ИНАЧЕ ТОВА НЕ Е МНОГО ВАЖНО ЗА ТУКАШНИТЕ ФЕОДАЛИ, МУТРО МАЖОРИТАРИ !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
StraightForward
преди 7 години
ИНВЕСТОР, ТА ВИЕ СТЕ БЛЕДО КОПИЕ С БЛУМБЪРГ, СЛЕЙТЕ СЕ ПО ДОБРЕ!!? Но сега се дублирате, поради НЕЧИИ МНОГО НЕКАДЪРЕН ИНТЕРЕС !? НЯМА КАК ДА ИМАМЕ КАПИТАЛОВ ПАЗАР ДОКАТО НЯМА МЕДИИ!??? БЪЛГАРИНЪТ ПОЛУЧАВА 300 ЕВРО ЗАПЛАТА ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ И ВИЕ ПЕЧЕЛИТЕ С ЛЪЖИТЕ СИ ЛИ, КАК !!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още