IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street записват спадове след доклада за заетостта в САЩ*

Председателят на Фед за Кливланд Лорета Местер заяви пред CNBC, че докладът за заетостта е „стабилен“ и отговаря на нейните очаквания

18:39 | 07.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основните индекси на Wall Street записват спадове в началото на търговията в петък, след като бяха публикувани данните за заетостта в САЩ.

Работодателите извън земеделието добавят 156 хил. позиции, което е под очакванията за 171 хил. нови работни места. Въпреки това числото изглежда е достатъчно добър показател за състоянието на трудовия пазар, тъй като вероятността за повишение на лихвените проценти през декември се повиши. Шансовете се увеличиха от малко над 60% преди да излязат данните до над 70% след публикуването на доклада.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с около 30 пункта, като United Technologies натежава най-много. Широкият измерител S&P 500 изтрива 0,3% от стойността си, като индустриалните компании и производителките на ресурси записват спад от по 1 на сто. Технологичният индекс Nasdaq се повишава с 0,25 на сто. CNBC посочва, че малко след старта на търговията индексите бяха на зелена територия.

„Смятам, че акциите може да са под натиск предвид това, че е петък, а в понеделник пазарите са затворени“, казва Джей Джей Кинахан, главен стратег в TD Ameritrade.

Освен, че ръстът на заетостта се забавя, от доклада става ясно, че безработицата в САЩ се покачва леко – от 4,9 на сто до 5%, а пък почасовите възнаграждения растат с 0,2% на месечна и с 2,5% на годишна база до 25,79 долара.

„Изглежда добро число, не е лошо число. Ако погледнете под повърхността – покачват ли се заплатите? Да. Повишава ли се работната седмица? Да. Повишава ли се участието в работната сила? Да. Това прави данните добри. Какво щеше да ги направи чудесни? Стойност над 200 хил.“, коментира Арт Хоугън, главен пазарен стратег във Wunderlich Securities.

“Това е достатъчно, за да се поддържа темпото”, казва Том Сиомейдс, президент на Hartford Funds Investment Consulting Group. Не е достатъчно за да върне спекулациите за повишение на лихвените проценти през ноември, но не е и толкова лошо, за да елиминира вероятността по затягане на паричната политика през декември“, допълва той.

Председателят на Фед за Кливланд Лорета Местер заяви пред CNBC, че докладът за заетостта е „стабилен“ и отговаря на нейните очаквания.

Инвеститорите следя и динамиката при британския паунд, който по време на азиатската търговия се срина с 6% спрямо долара в рамките на 2 минути, достигайки пак 31-годишно дъно. Лирата възстанови голяма част от загубите и към 18:00 часа българско време се търгува с 1,36% спад до 1,2445 долара за паунд.

Еврото се обменя за 1,1171 долара, а курсът на йената е 103,27 йени за долар.

Златото поскъпва с 0,2% до 1 255,35 долара за тройунция, а и двата бенчмаркови сорта петрол (WTI и Брент) поевтиняват с по 0,20% до съответно 50,34 долара и 52,41 долара за барел.

Доходността по държавните облигации се повишава, като тази по 2-годишните е 0,858%, а по 10-годишните – 1,752%.

В петък се очаква да има изказвания от страна на Стенли Фишер, който е вицепредседател на Фед, и на Лейл Брейнард, управител от централната банка.

*Данните са актуални към 18:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още