IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Буш, Тръмп и Обама унищожиха Pax Americana

Тримата президенти работиха в случайна хармония, за да унищожат американската глобална роля на лидер

13:52 | 01.07.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Какво се случва, ако трима много различни президенти на САЩ наследят един след друг поста, всеки фокусиран да отмени тези политики на предшественика си, които смята за изключително вредни? И какво се случва, ако в тези си усилия тримата всъщност засилват вредите от останалите? И ако благодарение на работата на всемогъщия Бог на иронията тримата един ден биват разглеждани от историята като основни автори на последната глава на Pax Americana – над 70-годишния период, който един ден може да се смята за върха на глобалното влияние на САЩ?

Това, разбира се, е историята на първите трима американски президенти на 21-и век, коментира Дейвид Роткопф* за Washington Post. Те са толкова различни един от друг, колкото които и да е други трима президенти в американската история. По темперамент, професионален опит, идеология, характер и съветници, с които се обграждат, няма как да сa по-малко различни.

Първият бе републиканец традиционалист, следващият – либерал демократ, а третият – патологичен нарцис. Всеки имаше различна идея за ролята на САЩ в света. И въпреки това накрая всеки предприе стъпки, които отблъснаха съюзници на САЩ, дадоха сили на враговете, подкопаха институциите и алиансите, на които разчитаха три четвърти от века, и управляваха американската външна политика по такъв начин, че тя остана видимо по-слаба. Тримата вероятно няма да успеят да се договорят за това какво дори да вечерят, но някак работиха в случайна хармония, за да унищожат американската глобална роля на лидер, на която нито една страна или империя в света не бе конкурент.

Хитростите и едностранната политика на Джордж Буш отчуждиха съюзниците на САЩ и дадоха сили на враговете им. Желанието на Барак Обама да унищожи политиките на Буш и да избегне същите грешки го накараха да се отдръпне твърде много и да бъде твърде нерешителен пред предизвикателствата. А после дойде Доналд Тръмп. Благодарение на специалната му порода невежество, некомпетентност, несвързаност и раздразнение, той е виждан не само като човек, който задълбочава американския упадък, а като негов символ.

Световните лидери реагираха на това. Германският канцлер Ангела Меркел заяви: „Времената, в които можехме изцяло да разчитаме на другите, до известна степен приключиха“. Канадският външен министър Кристия Фрийланд каза по-рано този месец, че САЩ „поставят под въпрос самата стойност на мантията си на световен лидер“. А още преди Тръмп да поеме поста китайският президент Си Дзинпин каза на Световния икономически форум в Давос, че Китай е готов да поведе международната система, ако САЩ не желаят, пише Роткопф.

Другите лидери започнаха да закачат САЩ. От видеото с френския президент Еманюел Макрон, в който иска да „направим нашата планета велика отново“, до забавния клип на бившия президент на Мексико Висенте Фокс, в което казва на Тръмп „Амиго, имаш тонове недостатъци“ - подигравките са безпрецедентни. И разбира се, човекът, който най-много се закача с Тръмп – известен с дразненията си и към Буш и Обама – е Владимир Путин. Но, разбира се, точно тук историята става от лоша още по-лоша. Путин и компания не просто се закачат. Те осъществиха хакерска атака – както тествайки американските предели, така и залагайки, че няма да имат волята да бъдат наистина твърди. А залогът на руския президент не беше базиран изцяло върху действията на Тръмп. Путин смяташе, че може да се намеси в демокрацията на САЩ и че цената за Русия ще бъде ниска отчасти защото преди това успешно сметна, че може да нахлуе в Грузия и Крим, без да плати реалната цената за това.

Евродепутатът Мариете Схааке казва за отдръпването на САЩ: „Вакуумът може да насърчи хората в целия свят да уловят момента на липсващите Съединени щати“. Русия и Китай със сигурност се опитват да направят това. На други места виждаме Саудитска Арабия, например, и съюзниците ѝ в Персийския залив да заемат по-твърда роля в оформянето на случващото се в Близкия изток.

Макар че някои хора в САЩ и по света може и отдавна да са се надявали на промяна – по-малко доминираща например – в глобалната роля на САЩ, бързо виждаме какви може да са негативите от подобна промяна, пише авторът. Заедно с отслабналите международни институции, появяващите се водещи сили с по-малко опит и влияние от САЩ и – изключвайки целенасочена промяна на посоката от американския народ и президенти – две неща са сигурни. Първото е, че благодарение на непреднамереното сътрудничество между Буш, Обама и Тръмп, САЩ се намират в объркан, опасен период на глобалните дела. А второто е, че периодът, който най-вероятно ще последва Pax Americana, ще бъде дефиниран от носталгията по Pax Americana.

* Дейвид Роткопф e професор по международни отношения в School of International and Public Affairs към Колумбийския университет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 19 rate down comment 9
michaelis12
преди 6 години
тия са военни престъпници убили над 30 млн. от 1960та насам по цял свят с техния Pax Americana, добре че има "диктатури" които да им бият една в американските гаддни муццуни, че света да си отдъхне от тия иззроди. Време е за руските ракети в Куба, за да си седнат малко на гъзза. Анексирали Калифорния и Тексас от Мексико продължават да свалят правителства по света, рушат и цепят държави като убиват невинни хора гадовете ньедни .... Но това време дай Боже вече да приключи и да пуккнат дано там на смръдливия си континент .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
Стефчо
преди 6 години
Не е работата в президентите - като се сетя Рим какви откровени *** е имал за императори и е просъществувал стотици години след тях. Нямат капацитет американците за повече от 70 г. доминация, а пък и като се сетя как на два пъти влязоха през задния вход на историята с подарени им от други победи и тия 70 г. са им много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 0
dr.5rov
преди 6 години
Ще му се на професора по международни отношения да си има трима виновника за започналия залез на Империята, ноо дори и ние тук си го знаем, че всеки народ си заслужава управниците. Качиш ли се на върха, единственият път е надолу. А американците наистина направиха нещо, което никой до сега не беше правил - завладяха целия свят. Бяха властелините на Земята (е, все още са, но..). Едва ли някой друг ще го повтори скоро, а и не е нужно.В "интересни" времена живеем и изглежда, че в още "по-интересни" ще заживеем. Едва ли америкаците смятат проста ей така да с откажат от световната си хегемония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
ing5rov
преди 6 години
Бойчо ше ви дърпат ушите от Козяк ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
scott
преди 6 години
ия банкер бе ТОЧКАТА, ОТ КОЯТО НЕМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД.Това да си поиграем наистина с автоматчета и бомбички в глобален мащаб не е чак толкова лоша идеа. ше очертае новите, достойни лидери на бъдещата нациа победителка. засега е неясно кои са..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 6
scott
преди 6 години
Много,много, ама много неверна статиа.Упадъка на ена нациа си проличава първо в изкуството и. Ено време: гледаш "Коса" и си никаш - абе що съм тук, а не там. Сега гуедаш тонове амерички филмес ииииииии НИЩО! Само обичаните спонсорирани от военните всепобедни екшъни, от които ми се повръща. Има тук-таме некоя комадиа, която забавлава, но това драма, това финес, това романтика, това трагедиа: забрави. Рапа изпе пограбялната песен на америчкото изкуство в наши дни. или поне изпе долното ми на изкуството, заменено от система на продуценти и авторски права, които удушиха артистите там. След тез признакес, се оказва, че системата на пирамидата на властта в сащ вече е дотам пропукслива, или нарочно обратнопропусклива, че да избута *** НА ВЪРХЪ. ПРОСТО ТАКА, ЗА РАЗНООБРАЗИЕ И ЗА ГЛЪТКА ВЪЗДУХ. АМА ПОСЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ: дойде тиберий, че и ясно различимиа нерон в момента. Нема да плачаме на гробъ, или па да чакаме некое чудо. Печатането на пари на тонове, вместо самоубийството на фалирал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още