IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клинтън е отново крачка пред Тръмп

Кандидатът на Демократическата партия успя да си върне преднината пред своя съперник според ново проучване на общественото мнение

21:47 | 03.10.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кандидатът за президент на САЩ, издигнат от Демократическата партия – Хилари Клинтън, си върна преднината пред републиканския си конкурент Доналд Тръмп.

Шест седмици преди изборите тя се радва на подкрепата на 42% от изразилите намерение на гласуват. Съперникът ѝ пък получава 36% подкрепа. Това сочи проучване на списание Politico и агенцията за проучване на общественото мнение Morning Consult, цитирано от AFP.

Преди провеждането на първия дебат проучването даваше на Клинтън преднина от 39 срещу 38 на сто.

Сега промяната изглежда се дължи на лошата седмица за Тръмп след дебата, на който Клинтън доминираше.

След Клинтън и Тръмп се нареждат кандидатът на либертарианската партия Гари Джонсън с 9% от гласовете и кандидатката на Зелените Джил Стейн, която получава подкрепа от 2%.

Самото проучване е проведено в периода 30 септември - 2 октомври, а в него са се включили 1991 избиратели. Допустимата грешка е в рамките на 2 на сто.

10% от избирателите твърдят, че все още не са решили какво ще правят в деня на президентските избори, които са насрочени за 8 ноември.

След като направи остри коментари по адрес на бившата Мис Вселена – венецуелката Алисия Мачадо, Тръмп рискува да отблъсне още повече жените, които се колебаят дали да го подкрепят. След този случай 55 на сто от дамите имат по-неблагоприятно мнение за кандидата за президент, отколкото за Хилари Клинтън. Освен това дебатът е подобрил популярността на кандидата на Демократическата партия сред по-младите.

Преди дебата Тръмп имаше подкрепата на 35 на сто от независимите избиратели, които не са поддръжници на нито една от двете основни партии, а Клинтън - само 23 на сто. След дебата преднината му се е стопила до 30 на сто срещу 25 на сто за Клинтън.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
"Клинтън е отново крачка пред Тръмп ""До вчера, другари, бяхме на ръба на пропастта. Днес, ние правим решителна крачка напред!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Абе Инвестора са усърдни в молитвите и мантрите...белким стане чудото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Нито един от посочените източници не е неутрален и следователно не може да му се вярва - например Morning Consult реално е ляво ориентирана медия тип ляв либерал... И освен това вие забравяте, че президентските избори в САЩ се не се печелят от кандидата с най-много гласове, а от кандидата събрал гласовете на делегати от определени щати. Именно заради това няма как да се предвиди победителят с общо проучване, а трябва да се правят проучвания само за определени щати. В последните 50-на години нито един победител в президентски избори не стигал в Белия Дом без да е спечелил в поне 2 от тези щати: Флорида, Охайо и Колорадо. Обама спечели и на трите места срещу Макейн и Ромни, но Хилари губи и на трите места за момента с минимум 3-4 пункта. Няма значение, кой кандидат ще спечели повече гласове, а кой ще завоюва мнозинство в ключовите щати. Калифорния и Илиноис където Хилари води никога не са оказвали решаващи в избора на президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още