IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко опасна е администрацията на Тръмп за прохождащия сектор на марихуаната?

За 2016 година е отчетен пореден рекорден растеж, но промяната на ръководството в Белия дом буди притеснения

13:32 | 17.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Трябва да се легализират наркотиците, за да се спечели войната". Това заяви преди над 25 години сегашният 
американски президент Доналд Тръмп, намеквайки, че ключът към победата е намаляването на печалбите на 
шефовете на наркобизнеса.

Десетилетия по-късно легализирането на марихуаната в САЩ бележи огромен напредък, създавайки процъфтяващ пазар, който привлече инвеститори и предприемачи, съобщава БТА, като се позовава на анализ на ДПА.

Само че въпреки предишните схващания на краля на недвижимите имоти, секторът има причина да се страхува от него в качеството му на американски президент.

Основната причина е правосъдният му министър, изключително консервативният Джеф Сешънс, който е защитник на строгите мерки. Той даде ясно да се разбере при изслушване в Конгреса през 2015 г. че "добрите хора не пушат марихуана".

Мнението му по въпроса е решаващо, защото макар половината от американските щати да са легализирали марихуаната в някаква степен, най-често за медицински нужди, федералното законодателство все още я забранява. 

Индустрията на легалната марихуана отчита огромен растеж през последните години, дължащ се до голяма степен на официалната политика на администрацията на предишния президент Барак Обама, а именно да остане настрани от плановете на съответния щат по въпроса. Джеф Сешънс обаче би могъл да поеме в друга посока.

При изслушването пред Сената за утвърждаването на мандата му той не даде сигнали дали плановете му ще бъдат по-различни от политиката на ненамеса на неговия предшественик.

Отношението на Тръмп също изглежда се е променило. В предизборната си кампания миналата година той говори за "реален проблем" в Колорадо, където легализирането на ползването на марихуаната за удоволствие стана още една причина, освен природния парк Скалистите планини, щатът да бъде наричан "най-високия щат".

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви неотдавна, че очаква федералните власти да налагат в по-голяма степен федералните закони за марихуаната.

Въпреки несигурността прохождащата индустрия демонстрира увереност.

Мисля, че е малка вероятността администрацията на Тръмп да удари сериозно бизнеса с канабис, заяви пред ДПА Трой Дейтън, ръководител на Arcview Group, голяма инвеститорска компания, занимаваща се с проучвания на пазара, която се е съсредоточила върху този сектор.

Джеф Сешънс може да има някои "нелепи" виждания, отбеляза Дейтън, давайки за пример думите на министъра, че марихуаната е "малко по-неотвратителна от хероина."

Гуруто на бизнеса с канабис обаче не вижда опасност в бъдеще за настоящия бум в сектора на марихуаната, отчасти защото този бизнес има подкрепата на американците. 

Проучванията на общественото мнение сочат високо равнище на подкрепа за легализирането на марихуаната дори сред гласоподавателите на Тръмп.

Бизнесът с канабис носи работни места и данъчни приходи. Просто не ми е ясно как възпрепятстването на разрешения на щатско равнище бизнес с канабис, може да има смисъл от политическа гледна точка, отбеляза Дейтън. "Все пак, всичко е възможно с тази администрация, така че има риск," допълни той.

Инвеститорите в сектора изглеждат по-притеснени от възхода на Тръмп, както се вижда от индекса Marijuana Stock Index (WEED), който от 2015 г. следи представянето на листваните компании от канабис сектора. Макар през изминалата година индексът да беше твърдо на зелена територия, през последните няколко месеца показва признаци на напрежение.

Експертите обаче определят перспективите пред сектора като добри, въпреки рисковете, които носи Тръмп - с бърз и несдържан растеж на пазара въз основа на протичащата легализация на канабиса в Калифорния и Канада.

Продажбата на "трева" сега е част от един продуктов сектор, който варива от марихуанови електронни цигари до напитки и сладкиши, от хапчета и масла до успокоителни и стимуланти на апетита.

Сред инвеститорите в сектора са големи имена като рапъра Снуп Дог, наследниците на реге звездата Боб Марли и добре познати капиталовложители от Силициевата долина, включително милиардера Питър Тийл.

Продажбите на продукти с легална марихуана в Северна Америка са достигнали 6,7 млрд. долара през 2016 г. според анализ на Arcview. Това е растеж с 34% на годишна основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още