IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът поема разходите за построяването на стената между САЩ и Мексико

Стената ще струва между 12 и 15 млрд. долара

20:01 | 26.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Високопоставени американски законодатели обявиха днес, че Конгресът взема мерки за изграждането на стена по границата с Мексико, която ще струва между 12 и 15 милиарда долара, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич МакКонъл и председателят на Камарата на представителите Пол Райън, републиканец от Уисконсин, не обясниха как Конгресът ще поеме разходите по стената, за която настоява президентът Доналд Тръмп.

На среща с репортери във Филаделфия, където са се събрали на годишна конференция конгресмени и сенатори от Републиканската партия, Райън бе запитан дали цената за стената ще бъде добавена към бюджетния дефицит, или Конгресът ще търси други начини за финансиране.

Той не даде конкретен отговор, а каза само, че ще се разчита на допълнителен бюджет от администрацията. "Главното е това, че ще финансираме Закон за защитната стена", подчерта Райън.

По-късно днес се очаква президентът Доналд Тръмп, който вече е подписал административен акт за изграждане на стената, да произнесе реч пред законодателите.

Междувременно мексиканският президент Енрике Пеня Нието обяви днес, че се отказва от плановете си да посети следващата седмица Съединените щати за среща с новия си американски колега Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

Това стана след като Тръмп каза, че Мексико трябва да отмени визитата, ако не е готово да плати за предложената от него стена по общата граница.

"Уведомихме Белия дом, че няма да участвам в планираната за следващия вторник работна среща с POTUS (акроним на "Президент на Съединените щати"), написа Пеня Нието в Туитър.

Той отбеляза, че "Мексико потвърждава желанието си да работи със САЩ за постигане на полезни и за двете страни договорености".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още