IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративните печалби в САЩ отчитат първия си спад след рецесията през 2015 г.

Най-потърпевши са енергийните компании заради срива на цените на петрола

21:27 | 25.03.16 г. 3
Корпоративните печалби в САЩ отчитат първия си спад след рецесията през 2015 г.

Корпоративните печалби в САЩ са се понижили с 3,2% през 2015 г., което е първият им спад от рецесията, съобщава MasrketWatch. Това е и още един знак за забавянето на икономическия растеж в страната, допълва изданието.

Американските компании са притиснати от спадащия износ, по-евтиния внос и засилването на долара. Отделно потребителите в Страната на неограничените възможности са настроени все още на по-спестовна вълна.

Фирмите се изправят и пред по-високите разходи за труд, допълва изданието.

Коригираните с амортизациите и материалните запаси печалби преди облагане с данъци са се свили със 7,8% през четвъртото тримесечие на миналата година, показват данни на американското Министерството на търговията, публикувани днес. За цялата 2015 г. понижението е 3,2%, след като през 2014 г. нараснаха с 1,4%, през 2013 г. - с 1,9%, и през 2012 г. - с 9,1%, сочат данните.

Спадът е първият от 2008 г. насам, когато в САЩ настъпи най-лошата икономическа криза след тази от 30-те години на миналия век. Най-силно са засегнати енергийните компании заради срива на цените на петрола. Производителите също свиват финансовите си резултати – основно заради силния долар, което затруднява продажбите на американски стоки в чужбина.

Слабите приходи поставят под въпрос способността на компаниите да създават нови работни места, да увеличават инвестициите и да поддържат икономическото възстановяване, посочва изданието.

Според анализаторската компания IHS Global Insight потребителските разходи и пазарът на жилища в момента поддържат ръста на американската икономика, тъй като износът се свива, а както и темпът на ръст на материалните запаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
''За Анатол Калецкитова, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света. Въпросът сега е какво ще замести глобалния капитализъм......... - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1736144519997108затова пиша ,че трябва системен подход и ресурсно базирана и планирана екологична икономика(казано кратко)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 1 Джоузеф Стиглиц го каза - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 и аз уточнявам от къде да дойдат парите за увеличение на съвкупното търсене и за активни правителствени политики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
През 2013 г. американската Сметна палата изчисли, че ефективната данъчна ставка (реално платената бел. прев.) за американските корпорации е била едва 12,6%, а не официалните 35%, които медиите обичат да съобщават - http://solidbul.eu/?p=4688Тоест поради тези факти - ''Оперативните корпоративни печалби (преди облагане бел. прев.) в САЩ са се утроили спрямо 2001 г. и удвоили спрямо 2008 г.'' НЕМА СТРАШНО ,ЧЕ ИМ ПАДАТ ПЕЧАЛБИТЕ а колкото до създаването е на раб.места това не е начина ,и за имотният балон е ясно Дано САЩ да не предизвикат нова финан.криза но като гледам май натам отиват нещата защото не взимат правилните мерки започвайки от забрана на офшорки и т.н. обяснил съм подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още