IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да се повтори "Черният понеделник" на Wall Street от 1987 г.?

Предпазливите трейдъри не изключват такава вероятност

10:35 | 19.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На 30-тата годишнина от катастрофалния "Черен понеделник" на 19 октомври 1987 г. американските акции са на рекордно високи нива, а инвеститорите са загрижени за предстоящи корекции въпреки силните корпоративни печалби и икономическия растеж, пише Ройтерс.

Но може ли да се случи повторение на "Черния понеделник" днес? Съвременните технологии за търговия, промените в начина, по който функционират фондовите борси, и начинът, по който се управляват инвестиционните фондове, правят повторението на катастрофата от 1987 г. малко вероятно. И все пак предпазливите трейдъри отказват да го изключат.

„Научихме много от грешките от миналото по отношение на реакцията“, коментира Кен Полкари, директор на подразделението за Нюйоркската фондова борса (NYSE) в O'Neil Securities в Ню Йорк.

На 19 октомври 1987 г. след голям спад на азиатските и европейските пазари през предходната седмица Dow Jones Industrial Average се понижи с 508 пункта, или с 22,6% - най-големият еднодневен спад в процентно изражение на американския индекс на сините чипове.

„Спадът от 20% в един ден е възможен и днес, но вероятно ще бъде по-организиран процес“, каза Арт Хоган, главен пазарен стратег на Wunderlich Securities в Ню Йорк. 

„Ние сме способни да спрем за определен период от време, да преосмислим и да се опитаме да разберем кой е най-добрият начин да се върнем в бизнеса и да погледнем по-трезво на нещата“, посочи той.

В отговор на катастрофата от 1987 г. Комисията за ценни книжа и борсови операции в САЩ даде разрешение за създаването на пазарни "прекъсвачи", които могат временно да спрат търговията, след като Dow отстъпи с 10, 20 или 30%. Оттогава се е задействало само едно спиране на пазара - през 1997 г.

Прекъсвачите бяха коригирани през 2012 г., намалявайки праговете, необходими за задействане на паузата за търговия, като Dow беше заменен от широкия индекс S&P 500 като бенчмарк.

Съгласно настоящите правила ако S&P 500 падне с повече от 7% преди 15:25 часа нюйоркско време, търговията се спира за 15 минути. Ако спадът продължи, след като търговията се възобнови, и все още е преди 15:25 часа, пазарът отново ще бъде спрян при спад от 13%. Ако спадът се случи след 15:25 часа, търговията продължава. Но ако спадът достигне 20%, търговията се спира за цялата сесия, независимо от времето от деня.

„Индустрията е ужасно далеч от 1987-ма", заяви Лари Таб, който оглавява консултантската фирма TABB Group за капиталови пазари.

"Регулаторите са свършили добра работа при прилагането на правила, които помагат на пазарите да гарантират, че ще останат стабилни в момент, когато няма причина те да не бъдат стабилни", каза той.

Много от настоящите мерки, насочени към успокояването на пазарния хаос, се реализират след "светкавичната катастрофа" през май 2010 г., когато Dow Jones Industrial Average изтри близо 1000 пункта, около 9%, в рамките на няколко минути, преди да се възстанови за също толкова кратък период от време.

През 2012 г. Комисията за ценни книжа и борсови операции одобри регламент, наречен "Limit-Up Limit-Down", който не позволява на акциите да се търгуват извън определен диапазон на база на последните цени, като спира търговията с въпросните акции, когато цените паднат извън този заложен обхват.

Американските регулатори и борси бяха принудени отново да пренастроят процедурите за повторно стартиране на търговията с акции на пауза след хаотична търговска сесия през август 2015 г. Тогава опасенията за здравето на китайската икономика доведоха до панически разпродажби и недоволство от купувачите, пораждайки рекорден дневен спад на Dow.

На този ден повече от 1250 търговски спирания с 455 отделни акции и борсово търгувани фонда предизвикаха объркване, което доведе до това някои инвеститори да влизат в позиции на по-лоши цени.

„Всичко е възможно", каза Питър Коста, президент на Empire Executions Inc в Ню Йорк. "С навлизането на компютърните технологии и скоростта, с която тази технология промени пазара, е много възможно“, допълни той.

Предпазните мерки вероятно ще попречат на катастрофа като тази от 1987 г., но с Dow, който за пръв път в сряда тази седмица мина 23 хил. пункта и с появата на високоскоростната автоматизирана търговия, някои трейдъри не са толкова сигурни.

"Може ли да се случи нещо подобно?", попита Гордън Чарлоп, управляващ директор на Rosenblatt Securities в Ню Йорк. "Да. Как ще се излезе и какъв ще бъде резултатът? Затова те играят тази игра“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
vstoykov
преди 6 години
Това е етатистка глупост... Хайде да изключваме търговията когато преценим, че цените на акциите се променят твърде бързо. Какво може да се обърка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
clwnjester
преди 6 години
Чакаме го... Годинта обаче ви е сгрешена... По-скоро '32.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още